Artikel
27 jun '23
27 juni '23
4 min

6 tips om een pro te worden in small talk met collega’s

Of je nu in de lift staat, bij het koffiezetapparaat of op een vrijdagmiddagborrel: survivallen op kantoor wordt een stuk makkelijker als je de kunst van de small talk beheerst. Want hoe zorg je ervoor dat die ongemakkelijke minuten bij het koffiezetapparaat behapbaar worden? Een praatje doet wonderen en deze tips helpen je daarbij.

Stel open vragen

Wil je een flink tijdsbestek doden, dan zul je genoeg gespreksstof moeten hebben. Een manier om een langer gesprek te voeren is om open vragen te stellen. Dit vergt namelijk van de antwoorder dat-ie met een verhaal komt, in plaats van een ‘ja’ of ‘nee’. En of je nu écht geïnteresseerd bent of niet, het geeft dan meer kansen voor jou om door te vragen. Wie weet kom je nog eens achter hobby’s en interesses van je collega waarin je elkaar vindt. Blijkt die collega toch leuker dan gedacht…

Vertel uitgebreid

Andersom, als iemand jóu vragen stelt, antwoord dan niet met een ‘ja’ of ‘nee’ of één zin. Neem de tijd en ruimte om uitgebreider te vertellen over je weekend of je hobby’s. Wees niet bescheiden! Ga ervanuit dat de ander echt in jou geïnteresseerd is. Als de vraag niet heel relevant is voor jou (‘Nee, gister ben ik niet weggeweest’), buig je antwoord dan zo om dat je wél iets leuks kunt vertellen (‘Maar ik was nog moe van afgelopen weekend, toen was ik op een festival – dat was gááf..!).

Stel vragen terug

Om een gesprek op gang te houden is het niet alleen belangrijk (uitgebreid) antwoord te geven op vragen, maar ook om vragen terug te stellen. Zo kom je een stuk geïnteresseerder en vriendelijker over dan wanneer je alleen antwoord geeft op de vraag over jou of wanneer je alleen over jezelf praat. Bovendien creëer je zo een natuurlijk gesprek. Tot slot is het ook nog eens de enige manier om ook eens wat over die ander te weten te komen.

Ga de diepte in

De mooiste gesprekken zijn gesprekken met inhoud. Gesprekken die ergens over gaan. Vergeet de koetjes en kalfjes dus maar. Tuurlijk mogen die er ook af en toe zijn, maar laat ze vaker een inleiding zijn voor een dieper gesprek. Een gesprek over het feit dat je voor de zoveelste avond op rij de tijd hebt gedood met een aflevering van The Kardashians is niet zo interessant. Maar het feit dat je dit doet om je hoofd leeg te maken omdat je momenteel nogal veel piekert – je relatie is bijvoorbeeld stukgelopen of je moeder is aan het dementeren en daar maak je je zorgen om – is wél interessant voor een diepgaander gesprek. Diepe gesprekken blijven de ander bij, geven inhoud aan de relatie met de ander en zorgen daardoor voor verbinding.

Wees geïnteresseerd

Gesprekken komen nooit op gang en worden niet interessant als je geen oprechte interesse toont in de ander. Een natuurlijke nieuwsgierigheid werkt daarom erg in je voordeel als het gaat om small talk. Ben je niet zo geïnteresseerd in je medemens? Dan zul je meer moeite hebben met small talk. Omdat geveinsde of onoprechte interesse voor niemand leuk is, is het daarom aan te raden om je nieuwsgierigheid op te wekken. Je zult merken dat je vaak te snel bent met je oordeel over iemand (‘die hoef ik niet te leren kennen, die is volgens mij heel saai’) en probeer jezelf te laten verrassen!

Deel (gemeende) complimenten uit

Een perfecte, positieve manier om een gesprek te openen is om iemand een compliment te geven. Alleen net zoals met interesse tonen, is het belangrijk dat je de complimenten meent. Kijk naar iemand en vraag je af wat je mooi vindt aan diegene. Of vertel het die persoon als hij of zij iets knap gedaan heeft, altijd zo positief overkomt of in jouw ogen een goede daad heeft verricht. De wereld wordt er een stukje mooier van en je geeft de ander een fijn, positief gevoel. Oh en wie weet krijg je nog wel een gemeend compliment terug dat je in je zak kunt steken.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 4

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.