Artikel
28 mrt '22
28 maart '22
5 min

8 tips om een burn-out te voorkomen

Een burn-out ontstaat wanneer je te lang, te veel stress op je bordje krijgt. Hierbij kan je denken aan stress op het werk, maar ook aan stress vanwege een scheiding of het overlijden van een dierbare. Wanneer stress te lang aanhoudt, kan het lichaam hier niet meer van herstellen en raakt jouw interne batterij op. Vandaar de term burn-out. Je bent letterlijk opgebrand en hebt geen energie meer over. Ik deel 8 tips hoe je een burn-out kunt voorkomen.

1. Herken de symptomen

Het is allereerst belangrijk om te weten dat er door langdurige stress zowel mentale als fysieke symptomen optreden. Het is belangrijk om deze symptomen bij jezelf te herkennen.

Bij overspanning of burn-out kun je last krijgen van moeheid, piekeren, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, emotionele labiliteit, prikkelbaarheid, niet goed tegen geluiden kunnen, slaapproblemen, het gevoel van onrust of opgejaagdheid.

Denk daarnaast ook aan fysieke klachten, zoals duizeligheid, spierpijn, maagpijn en misselijkheid. Wees je bewust van deze symptomen. Dit zijn jouw alarmbellen om een burn-out voor te kunnen zijn.

2. Negeer de symptomen niet

Als je de symptomen herkent, is het belangrijk om hier ook daadwerkelijk op in te spelen en een stapje terug te doen. Realiseer dat je ook nee kunt zeggen wanneer die ene collega jou vraagt of je nog wat extra’s kunt doen. Je kan ook om hulp kunt vragen als je ergens niet uit komt en je hoeft niet ieder weekend overal aanwezig te zijn.

Kortom, luister naar wat jij op dit moment nodig hebt en handel daarnaar. Negeer de signalen dus niet. Luister écht naar jezelf. En ja, opkomen voor jezelf is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het cruciaal om die burn-out te voorkomen.

3. Geef duidelijk je grenzen aan

Het is belangrijk om zowel in je werk als privé duidelijk je grenzen aan te geven en deze goed te bewaken. Hierdoor geef je een duidelijk beeld af aan anderen en weten ze wat ze aan jou hebben. Daarnaast blijft het op die manier voor jou behapbaar, waardoor je minder stress ervaart. Dit geeft je meer rust, maar het is ook prettig voor jouw omgeving.

4. Maak het bespreekbaar

Soms kunnen grote gebeurtenissen ervoor zorgen dat jij uit balans raakt. Je hoeft nog niet die burn-out aan te tikken, maar je kunt bijvoorbeeld wel last krijgen van onrustige gevoelens of stress. Door dit bespreekbaar te maken met jouw werkgever en/of jou naasten geef je ze de kans om je te helpen of iets voor je uit handen te nemen.

Het bespreekbaar maken betekent nog niet meteen dat je op zoek moet gaan naar oplossingen. Erover praten kan de druk ook al verlagen.

5. Plan tijd in voor ontspanning

Na een periode van stress is het belangrijk om ook weer een periode van ontspanning in te plannen, zodat jouw lichaam kan herstellen van de stress die je hebt gehad. Ga na wat jou ontspanning geeft en probeer dit regelmatig of zelfs structureel voor jezelf in te plannen.

Geen idee wat je kan doen om écht te ontspannen? Ik deel 10 tips.

6. Zorg voor een goede werk-privé balans

Het is belangrijk om een goede scheiding te maken tussen werk en privé. Zorg ervoor dat je duidelijk afbakent wanneer je begint en wanneer je stopt met werken. Heb je met jezelf afgesproken dat je om 17.00 uur stopt, doe dat dan ook. Zet daarnaast ook je werktelefoon uit en open je email na deze tijd niet meer. Je moet hiervoor je eigen regels maken, maar belangrijker is nog om je eraan te houden.

7. Blijf in beweging

Bewegen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor je mentale gesteldheid. Probeer minimaal vijf dagen in de week 30 minuten matig-intensieve lichaamsbeweging te hebben, denk hierbij aan fietsen of stevig doorwandelen. Vermijd daarnaast de hele tijd stil zitten zo veel mogelijk. Moet je werken achter een bureau en heb je verder geen tijd? Zorg dat je taken staand uitvoert of dat je de trap vaker neemt. Meer bewegen kan altijd. Plus het zorgt ervoor dat je uit je hoofd gaat en meer in je lijf komt.

8. Wees niet te streng voor jezelf

Hoe lastig het ook is, het is belangrijk om lief voor jezelf te zijn en te luisteren naar wat jouw lichaam aangeeft. Je hoeft niet overal 150% te geven, wanneer 80% ook goed is. Realiseer dat fouten maken menselijk is, want je bent nu eenmaal geen robot! 

Lees ook eens deze column die je helpt om in te zien dat, en waarom, je imperfect mag zijn.

Over Elodie

Alles wat te maken heeft met werk(geluk) houdt Elodie bezig. Ken je dat, dat je alles hebt wat je hart je begeert, maar je toch niet gelukkig bent? Elodie, oprichtster van Melodieinhetleven helpt je in de zoektocht met het ontdekken van je passie en droombaan. Want als jij weet wat bij jou past, kan je weer gelukkig zijn in je werk. Op naar energie, rust en plezier!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 5

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.