Artikel
7 sep '22
7 september '22
5 min

9 dingen die je beter niet tegen je baas kunt zeggen

Heb je ambities? Dan is het zaak om je op je werk van je beste kant te laten zien. Dat betekent dat je af en toe – hoe informeel jullie ook met elkaar omgaan – een béétje moet uitkijken met wat je tegen je baas zegt. Spreek deze zinnen maar niet uit.

‘Dit hoort niet bij mijn takenpakket’

Als je baas érgens een hekel aan heeft, is het natuurlijk werkweigering. Hoe hij of zij dat afstraft? Door jou in het vervolg alleen nog maar fluttaakjes te geven natuurlijk. Ook al hoort een bepaalde activiteit niet in je takenpakket, als je manager specifiek vraagt of je dat even wil doen, doe het. Zo laat je zien dat je gemotiveerd bent en op de lange termijn word je daar – als het goed is – écht voor beloond. Vraagt hij je chronisch om dingen te doen die écht niet in je takenpakket horen? Breng het dan een keer rustig ter sprake tijdens een voortgangsgesprek.

‘Ik verdien salarisverhoging, omdat [vul persoonlijke reden in]’

Managers zijn zeker bereid om salarisverhoging te geven, maar dan moet je wel met goede argumenten komen. En dat zijn geen dingen á la ‘mijn huur is verhoogd’ of ‘aan het einde van mijn geld houd ik altijd een stukje maand over’. Vertel daarentegen wat je in de afgelopen tijd allemaal bereikt hebt en hoe jij van waarde bent geweest. Bijvoorbeeld ‘ik heb dit project heel succesvol afgerond’, ‘ik heb de salescijfers afgelopen jaar verdubbeld’ of ‘ik heb de werkzaamheden van die langdurig zieke collega allemaal overgenomen’.

‘Ik zie mezelf hier niet lang werken’

Oei… Als manager is het natuurlijk niet leuk om te horen dat een medewerker niet gemotiveerd is en geen ambitie heeft binnen jouw organisatie. Laat je dit al snel blijken door te zeggen dat je toch wel binnen nu en een paar jaar weg bent, dan zul je ook geen kansen krijgen om hogerop te komen. Zonde, want wie weet bedenk je je of lukt het je niet om een leuke, nieuwe baan te vinden. Nu heb je de kans op promotie of die leuke nieuwe functie verspild.

‘Dat gaat niet’

Soms vraagt je baas je iets te doen waarvan je denkt: dat kán helemaal niet. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat hij of zij het aan jou vraagt: zelf heeft-ie geen zin om aan dat onmogelijke project te beginnen. Laat je desondanks niet kennen, want dit is een test. Leg je het bijltje erbij neer of zet je je schouders eronder en ga je ervoor? Ook al doe je mentaal het eerste, zeg gewoon dat het je gaat lukken. Dat is het enige wat hij of zij wil horen.

‘Dat is háár fout!’

Word je van een fout beschuldigd waar je niks aan kunt doen? Ga dan niet direct met het vingertje naar een ander wijzen. Leg daarvoor in de plaats rustig uit wat er gebeurd is. Je kunt wel laten blijken dat je hier weinig aan kunt doen, maar zeg niet direct wie hier wél verantwoordelijk voor is. Geef ook aan dat je graag meehelpt om de fout te herstellen.

‘Pssst…’

‘Ik heb gehoord dat Erica een onwijze bitch is.’ ‘Ella schijnt echt de kantjes er vanaf te lopen.’ ‘Max van Inkoop is een bizar slechte manager.’ Tuurlijk is een portie roddelen heerlijk op z’n tijd. Wie doet het met wie en wat speelt er allemaal in de wandelgangen? Toch moet je hiermee uitkijken. Doe het vooral niet waar je baas bij is. Daarnaast is er een verschil tussen een beetje geinen over iemand en heel negatief praten. Als je erg negatief praat over anderen en judgemental overkomt, zal je baas geneigd zijn je minder snel promotie te geven. Wie wil er tenslotte een judgy manager die alleen maar je negatieve kanten ziet..?

‘Nou, ik heb mijn best gedaan’

Wijst je manager je op iets wat je beter had kunnen doen? Schiet dan niet in de verdediging met als afsluiter ‘nou, ik heb m’n best gedaan’. Want eigenlijk zeg je daarmee: ‘het interesseert me geen moer wat het resultaat is van mijn werkzaamheden’. Sta open voor feedback en wees eerlijk naar jezelf. Had dit echt niet beter gekund? Onthoud: van feedback leer en groei je en word je alleen maar beter. Niemand verwacht dat je perfect bent!

‘Ik heb niets te doen, kan ik eerder weg?’

Eén tip: zeg nóóit dat je niets te doen hebt. Ten eerste krijg je dan altijd rotklusjes in je schoot geworpen en ten tweede komt het nogal passief over. Je geeft een signaal dat je zelf niks kunt bedenken om te doen. Door te vragen of je eerder weg mag, kom je daarnaast nog ongemotiveerder over. Bewaar de vraag over eerder weggaan liever voor een moment dat je écht even in tijdsnood zit. Kijk in plaats daarvan zelf om je heen of er nog iets moet gebeuren en vraag of je datgene kunt oppakken.

‘Je voorganger deed dit anders’ (of nog erger: ‘beter’)

Je baas heeft een ego. Sterker nog, je baas heeft waarschijnlijk een groot ego. Wees in het geval van kritiek daarom tactisch. Bewaar het voor een één-op-één-moment bijvoorbeeld, zodat hij of zij niet het gevoel heeft dat je hem of haar voor een volle zaal afvalt. En wees opbouwend en tactisch in je feedback. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zag dat je dit zo-en-zo doet. Misschien is het een idee om het zo-en-zo te doen. Dat kost je waarschijnlijk minder tijd.’ De kans is (iets) groter dat dit gewaardeerd wordt…

Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep