Artikel
4 mrt '22
4 maart '22
4 min

Een hybride warmtepomp ‘van de zaak’

Een laptop van de zaak, 20 (of zelfs 25) vakantiedagen en een toeslag bij overwerken. Het zijn allemaal hele fijne en nette arbeidsvoorwaarden. Echt bijzonder is het alleen niet te noemen. Sommige bedrijven pakken het anders aan en komen met verrassende extraatjes. Zoals bijvoorbeeld een hybride warmtepomp voor in je huis als secundaire arbeidsvoorwaarde. Bij HAASheat weten ze daar alles van. Oprichter en bedenker Herbert Silderhuis vertelt erover.

Een hybride warmtepomp in huis, waarom zou je dat als werkgever mogelijk maken?

“Via ons Hybride Warmtepomp Plan kunnen bedrijven hun medewerkers een warm én duurzaam thuis geven. Daardoor kun je comfortabel thuiswerken en bespaar je als medewerker op je vaste lasten. Dat komt, zeker nu de gasprijzen stijgen, goed van pas.”

Wat is het Hybride Warmtepomp Plan?

“Vergelijk het met het welbekende fietsplan. Medewerkers kunnen een deel van hun brutoloon of vakantiedagen inzetten en op die manier een hybride warmtepomp aanschaffen. We werken hiervoor samen met de fiscale expert van EY.”

En wat is een hybride warmtepomp precies?

“Je gebruikt een hybride warmtepomp als een ‘hulpje’ naast je cv-ketel. De pomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dat gebeurt door middel van een buiten- en een binnen-unit. Je cv-ketel hoeft hierdoor minder vaak en minder hard te loeien, waardoor je tot 70 procent bespaart op gas, CO2-uitstoot en, niet te vergeten: kosten. Goed voor je portemonnee en het milieu dus.”

Maken veel bedrijven er gebruik van?

“Er hebben nu ongeveer 500 mensen gebruikgemaakt van het plan. Dat zijn medewerkers van Remeha en het ABN AMRO-kantoor in Amsterdam. We zijn ook nog niet heel lang bezig, sinds 2019 pas. We zijn dus nog vooral organisaties aan het benaderen of ze interesse hebben. De reacties zijn erg positief. Werkgevers vinden het fijn om op deze manier iets extra’s te kunnen doen en bovendien sluit het aan op de trend om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Je draagt bij aan een duurzamer Nederland. Ons doel is uiteindelijk om, samen met banken en de overheid, een miljoen huishoudens te bereiken en zo jaarlijks twee ton CO2-uitstoot per huishouden te besparen.”

Met het Hybride Warmtepomp Plan willen jullie dus vooral voor werkgeluk zorgen bij andere bedrijven. Hoe staat het er bij jullie voor als het gaat om werkgeluk?

“We werken maar met zes man bij HAASheat. Mijn broer en dochter werken er ook. Een klein familiebedrijf dus. Wij vinden het belangrijk om goed te communiceren en de vrijheid te hebben om zelf beslissingen te nemen. Als er iets minder goed gaat, kijken we samen hoe we dat kunnen verbeteren, zónder elke week aan de vergadertafel te zitten. Verder houden we van het bourgondische leven en gaan we dus regelmatig lekker eten met elkaar. Daarbij is ook het gezin van de medewerker van harte welkom. Het woord ‘samen’ komt bij ons vaak voorbij en dat vinden we ook echt heel belangrijk.”

En hoe zit het met jouw eigen werkgeluk?

“Dat zit helemaal goed. Ik ben 68 jaar en zou dus met pensioen mogen, maar ik moet er niet aan denken. Ik vind het werk nog veel te leuk. Als ik naar mijn vrienden kijk, zie ik dat ze na een jaartje rust allemaal naarstig op zoek gaan naar activiteiten die verdacht veel op werk lijken. Sowieso vind ik dat we in Nederland te snel ‘ouderen’ afschrijven. Volgens mij kan een 70- of 75-jarige prima een goede adviseur zijn.”

Tips over bijzondere arbeidsvoorwaarden?

Voor deze rubriek spreken wij medewerkers van bedrijven met of voor bijzondere arbeidsvoorwaarden. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons vooral weten, we horen er graag meer over! En wil jij meer weten over arbeidsvoorwaarden? Lees dan hier verder.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.