Artikel
25 mei '22
25 mei '22
4 min

Eerste hulp bij nachtdiensten, 5 tips voor jouw gezondheid

Je bent natuurlijk niet alleen werknemer, je hebt ook een leven naast je baan. Je hebt hobby’s, wilt sporten, afspreken met vrienden en misschien heb je ook een gezin. Het is niet altijd gemakkelijk om dat allemaal te combineren. Maar als je nachtdiensten draait, kan het al helemaal lastig zijn om alle ballen hoog te houden én nog gezond te blijven ook. Daarom vertelt Leefstijl & Vitaliteit expert Wilma Hartman, hoe je de juiste balans kunt vinden.

Iedereen die in de zorg werkt, heeft hart voor de patiënt of cliënt. Heel mooi, maar het kan ook een valkuil zijn. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je ook niet voor een ander zorgen. En werken in nachtdiensten kan een behoorlijke impact op je gezondheid hebben. Je ontregelt namelijk je biologische ritme.

Onderzoek

Eind jaren 70 werd voor het eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van nachtdiensten op de gezondheid van werknemers. In 2017 bracht de Gezondheidsraad een document uit op basis van onderzoek naar gezondheidsrisico’s door nachtdiensten. De belangrijkste conclusies: Werk in de nachtelijke uren verstoort het dag-nachtritme van het lichaam wat kan leiden tot nadelige gezondheidseffecten. Nachtwerk veroorzaakt problemen op korte én lange termijn. Op korte termijn komen slaapproblemen anderhalf tot twee keer zo vaak voor bij nachtwerkers dan bij ‘dagwerkers’. Nachtwerk verhoogt op lange termijn het risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten, en dat risico neemt toe naarmate je meer jaren nachtdiensten draait.

Een gezonde leefstijl ondanks nachtdiensten

Om gezond in de nacht te kunnen werken, is een gezonde leefstijl dan ook cruciaal. Hoe je dat kunt doen? Een aantal tips:

  1. Pas je gedrag aan. Weten hoe ons brein werkt is een belangrijke start om te kunnen begrijpen wat nodig is om nieuw én gewenst gedrag aan te leren. Nieuw gedrag inpassen in je leefstijl gaat niet vanzelf, maak daarom een plan. Veranderen van gedrag doe je het best stap voor stap. Wanneer ga je de nieuwe actie uitvoeren en hoe herinner je jezelf eraan?
  2. Eet gezonde voeding. Plan je nachtelijke lunch in, bedenk van tevoren wat je wil eten en maak bij voorkeur je maaltijd thuis al klaar. Minder koolhydraten en meer eiwitten verminderen vermoeidheid tijdens de nachtdienst en maken je alerter.
  3. Beweeg genoeg. Varieer van houding. Bij zittend werk: beweeg elk uur 5 minuten. Wissel zitten op een stoel af met staand werken of actief zitten op een kruk of bal. Korte beweegmomenten geven niet alleen nieuwe energie aan je lijf, ook je brein wordt weer alert. Bijvoorbeeld: een paar minuten overgooien met een bal samen met een collega geeft plezier en energie.
  4. Zorg voor een goede balans tussen stress en ontspanning. Wat geeft stress en hoe voorkom je het risico op een depressie? Wat heb je nodig? Combineer ontspannende momenten met het werk. Geef jezelf of elkaar eens een welgemeend compliment! Onze gedachten zijn talrijk, overwegend herhalend en negatief. Hier bewust een positieve gedachte aan toevoegen helpt je te focussen op positiviteit.
  5. Zorg voor voldoende slaap. Welk slaapritme hanteer je voor- tijdens en na je nachtdienst? Als een powernap of dutje voor of tijdens je nachtdienst mogelijk is, doe dat dan kort (20 min) of lang (90 min). Met 20 of 90 minuten past jouw dutje in je slaapcyclus en kun je fit weer verder met je dienst.

Over Wilma Hartman

Wilma Hartman is trotse moeder van een puberdochter, integraal Leefstijl & Vitaliteit trainer en coach. Sinds 2019 is Wilma trotse eigenaar van Hartman Coaching en begeleid ze teams en individuen naar meer vitaliteit, balans, eigen regie en (werk)geluk. Op basis van bewustwording en persoonlijke doelen bereik je jouw duurzame resultaat.

Wil je meer informatie over wat Wilma voor jou of binnen jouw organisatie kan betekenen, stuur haar een bericht

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.