Ben jij introvert? Of misschien zelfs verlegen? Dan kan een vergadering of meeting voor regelrechte kortsluiting in je brein zorgen. In plaats van dat je bezig bent een waardevolle bijdrage te leveren of zoveel mogelijk relevante info uit de vergadering te halen, ben je vooral aan het bedenken wat je moet zeggen, wanneer en of je niet als een volledige debiel overkomt. Nergens voor nodig. 6 tips om te shinen!
Wat erg helpt als je soms wat onzeker bent over je eigen inbreng, is je goed voor te bereiden. Denk goed na over het onderwerp, de vragen die het bij je oproept, je standpunten en je ideeën hierover. Omdat je waarschijnlijk bedachtzaam van aard bent, zul je soms moeite hebben om direct een mening of visie ergens op te hebben. Door een goede voorbereiding kun je deze alvast voor jezelf bedenken.
Ben je ervan bewust dat je een belangrijke inbreng hebt binnen het team. Als jij je mond opentrekt zijn anderen daarmee geholpen, in plaats van dat je ze tot last bent. Onthoud dat goed! Dit betekent ook dat als jij je mening, visie of gedachtes voor je houdt, er misschien wel belangrijke informatie of context mist.
Als je wil dat jouw mening gehoord en gewaardeerd wordt, is het belangrijk deze op de juiste manier te ventileren. Ook al ben je misschien boos, geïrriteerd of angstig, probeer de rust in jezelf te bewaren. Op deze manier komt je boodschap helder over en vinden je collega’s het fijn om met jou te communiceren. Ook wordt er veel meer naar de inhoud van je boodschap geluisterd. Tel dus even tot tien en verwoord rustig jouw mening over het onderwerp.
Heeft iemand anders zijn of haar mening al verkondigd en exact gezegd wat jij wilde zeggen? Jammer, maar dit hoeft geen reden te zijn om je vervolgens niet meer uit te spreken. Geef aan dat jij er hetzelfde over denkt. Zeg ook dat je graag wil helpen om het idee verder uit te werken. Zo maak je jezelf toch zichtbaar tegenover je collega’s.
Als je introvert bent is het lastig om bijvoorbeeld tijdens een brainstormsessie direct met allerlei ideeën te komen. Je laat het waarschijnlijk liever allemaal even bezinken. Niks mis mee toch? Vraag daarom bedenktijd. Kom er vervolgens op terug (belangrijk! Zo weten je collega’s dat ‘bedenktijd’ geen verhullende term is voor ‘van mij hoor je nooit meer wat’) en laat ze jouw briljante ideeën horen!
Lukt het je de eerstvolgende meeting toch niet om zichtbaar te zijn? Straf jezelf niet en ga al helemaal niet bij de pakken neerzitten. Geef jezelf de tijd. Misschien lukt het de volgende keer wel. Of misschien ben je niet helemaal tevreden over hoe je iets verwoord hebt. Ook dat geeft niks. Het is een kwestie van regelmatig oefenen, vallen en weer opstaan. En vergeet niet: je bent écht niet de enige met dit probleem. Veel collega’s lijken zelfverzekerd, maar zijn van binnen net zo onzeker over hun prestaties of inbreng als jij. Echt.