Vakantie! Wat mij betreft mag er een soort adventskalender komen maar dan voor de zomervakantie, hoewel elke dag een chocolaatje misschien niet zo handig is als ik nog een beetje comfortabel in bikini wil. Maar goed.. vakantie dus. Lekker met een boek in de tuin, op het strand of waar de zon me ook naartoe trekt. IJskoffietje erbij. Of een goeie cocktail. Helemaal prima. Elk jaar neem ik me voor om een goed boek te lezen. Een leerzaam boek, echt iets voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik zie mezelf al bijna als new and improved terugkomen op m’n werk. Klinkt goed toch?
Eerlijk is eerlijk: ik heb een kast vol goedbedoelde boeken die ik nog nooit gelezen heb. Allemaal waren het ooit mooie voornemens om in de vakantie te lezen. Mission failed dus. Waar oh waar is mijn ruggengraat? Maar dit jaar doe ik stug een nieuwe poging. Met, jawel, een nieuw boek. Ik ging daarom aan het rond googelen en wil je deze pareltjes niet onthouden.
Dat vakantie lekker is dat heeft natuurlijk geen uitleg nodig. En misschien lees je veel liever een roman of een tijdschrift. Of gewoon helemaal niet. “Vakantie is tijd voor verstand op nul en laat me toch met rust met die persoonlijke ontwikkeling. In het dagelijks leven moet je al genoeg nadenken, toch?” En ik snap je. M’n kast ligt niet voor niks vol met ongelezen boeken.
Maar het grote voordeel van vakantie is juist het feit dat je jouw brein anders gebruikt. Vaak komen we tijdens de vakantie in een andere omgeving en doen we andere dingen, dat laat je ook anders denken. Veel tijd doorbrengen in dezelfde omgeving, je werk bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je brein als het ware vastroest in gewoontes. De vakantie doorbreekt dat. En laat dat nou net helpen om nieuwe gewoontes aan te leren.
Ook je ritme is automatisch anders tijdens je vakantie. Er op letten dat je specifieke dingen anders doet gaat je daarom in deze tijd veel makkelijker af. Ideaal dus om juist in de vakantie nieuwe inzichten te krijgen en aan de slag te gaan met jouw persoonlijke ontwikkeling.
Het bewijs heb ik een jaar of vier geleden in mijn zomervakantie gekregen. Ik heb toen geleerd om hardlopen leuk te vinden. Ik. Echt. Als je het mij vraagt ijzersterk bewijs dat gewoontes veranderen kan. En de vakantie is hét moment. Welke van deze 5 boeken, voor persoonlijke ontwikkeling tijdens je vakantie, gaat in jouw koffer?
Oké, toegeven, deze staat onder andere in het lijstje om de titel. Ik hou ervan. Berthold Gunster is het masterbrein achter dit boek over een onderwerp dat iedereen zal aanspreken: relaties. We hebben er elke dag mee te maken en ze kunnen een bron zijn van stress en verdriet. Maar goede relaties zijn ook wat ons vrolijk en gelukkig maakt.
In ‘Ik ben oké jij bent een sukkel‘ past Berthold Gunster de theorie van het omdenken toe op relaties, in zakelijke- en privésituaties. Irriteer jij je aan een collega of je schoonmoeder? Zijn ze betweterig of bemoeizuchtig? Is je kind onhandelbaar? Stop met al die vermoeiende pogingen om ze te veranderen en lees dit boek. Uit dagelijkse praktijkvoorbeelden kom je erachter hoe je écht gedragsverandering kunt toepassen. Hoe je gedaan krijgt wat je wil. Kortom: persoonlijke ontwikkeling voor jou én die ander. 😉
Wist je dat een groot deel van jouw leven bepaald wordt door je gewoontes? In ‘The Power of Habit’ legt Charles Duhigg uit hoe gewoontes werken en hoe je ze kunt veranderen. Dit begint met herkennen van waarom je doet wat je doet. Aan de hand van het model ‘The Habit Loop’ laat Duhigg zien dat elke gewoonte een patroon is dat je kunt doorbreken.
Een tipje van de sluier: de beste manier daarvoor is het aanleren van gewenst gedrag, in plaats van het uitbannen van ongewenst gedrag. Duhigg gaat ook in op de kracht van een sleutelgewoonte en het veranderen van gewoontes in organisaties. Dit boek biedt bruikbare inzichten om je eigen gewoontes én die in je organisatie te verbeteren.
Sta jij altijd voor iedereen klaar? Dan ben je van nature een go-giver en hoef je dit boek niet te lezen. Toch zou ik het doen. Het boek is voor iedereen de moeite waard om te lezen. Bob Burg vertelt in The Go-Giver het verhaal van de jonge en ambitieuze Joe, die smacht naar succes. Hij is een echte go-getter, een verkoper die vóór alles zijn omzettargets wil halen. Maar hij merkt dat harder werken en anderen te slim af willen zijn hem niet dichter bij zijn doelen brengt, maar er juist verder vanaf. Joe gaat in de leer bij Pindar die hem in vijf ontmoetingen met bijzondere personen, leert wat geven voor jezelf kan betekenen. Een inspirerend boek.
Iedereen heeft dromen op het gebied van werk, relatie, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling of wat dan ook. Maar wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en uiteindelijk doen te zetten? Wat zijn de geheimen van échte, blijvende verandering?
Ben Tiggelaar geeft je in ‘Dromen, durven, doen‘ heldere antwoorden. Gebaseerd op actuele psychologische inzichten, praktische ervaringen én persoonlijke verhalen van mensen die – met vallen en opstaan – hebben geleerd om leiding te geven aan zichzelf.
Het boek helpt je met je zoektocht naar een betere relatie of meer uitdaging in je werk. Krijg inzicht in jezelf en hoe je dingen kunt veranderen.
In ‘De kracht van keuze‘, haar meest persoonlijke boek tot nu toe, neemt Kelly Weekers je mee in haar leven en deelt ze haar kijk op thema’s als vriendschap, ambitie, opvoeding, liefde, verlies en zelfvertrouwen. Het boek voelt als een gesprek met een vriendin, zonder voor jou te bepalen wat je móet doen. Je krijgt inzichten om in jouw leven de juiste keuzes te maken, keuzes die bij jou passen. Zo pak je de regie terug op allerlei vlakken.
Geen zin om boeken mee te nemen op vakantie maar wel je vakantiebrein benutten? Lees dan hier vanaf het zonnige strand alles over persoonlijke ontwikkeling.