Artikel
7 sep '24
7 september '24
6 min

Een carrièreswitch maken? Wacht niet op het perfecte moment

Dé baan vinden, die in ieder opzicht bij je past, is voor de meesten van ons een proces. Gemiddeld hebben mensen op 50-jarige leeftijd al twaalf verschillende functies bekleed. De behoefte van baan of carrière te veranderen, is dus universeel. Iedere stap die naar een nieuwe functie leidt, is een poging onze droombaan te vinden. Een carrièreswitch is niet altijd een makkelijke zet, maar wel de moeite waard om dichter bij jezelf en jouw ideale werkomgeving te komen.

Wanneer ben je rijp voor een carrièreswitch?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat het nooit te laat is om van carrière te veranderen. Het kan zijn dat je niet durft toe te geven aan een carrièreswitch, omdat je vindt dat je te oud bent. Maar veel mensen maken ook op latere leeftijd deze keuze, zonder enige spijt. Misschien vind je het lastig de stabiliteit van je huidige baan op te offeren voor een onzekere toekomst. En als je een nieuwe positie vindt in een andere sector, moet je dan niet weer helemaal opnieuw beginnen?

Er zijn genoeg redenen die mensen ervan weerhouden de overweging van een carrièreswitch om te zetten naar daden. Maar als je er klaar voor bent, is het beter om ermee aan de slag te gaan dan met deze stille wens rond te blijven lopen. Maar hoe weet je zeker dat je aan deze verandering toe bent? Er zijn enkele indicaties en die delen we hier met je.

Routine neemt de overhand
Iedere werkdag lijkt op de vorige. In feite doe je alles op de automatische piloot. Je raakt niet meer geïnspireerd door je werk en je wordt ook niet uitgedaagd. Je beste vaardigheden worden niet benut en je kan je daardoor ook niet verder ontplooien.

Je voelt geen passie meer
De aantrekkelijke aspecten van jouw carrière zijn geen onderdeel meer van je dagelijkse werkzaamheden. Je bent in de afgelopen jaren van functie veranderd. In eerste instantie heeft dat je geprikkeld, wellicht kreeg je meer verantwoordelijkheden of een heel nieuw pakket aan taken, maar nu merk je dat je verwijderd bent geraakt van je oorspronkelijke passie voor het vak.

Het salaris is de enige pré
Het enige wat je motiveert om je huidige beroep uit te oefenen is je maandelijkse loonstrook. Je voelt je financieel veilig en daaruit put je de kracht om door te gaan. Maar los van het geld ben je niet bepaald enthousiast.

Negatief zelfbeeld
Als het werk dat je doet je zelfbeeld aantast dan bevind je je hoogstwaarschijnlijk niet op de juiste plek. Twijfelen aan jezelf, je ondergewaardeerd voelen, is op de lange termijn heel ongezond. Werk hoort je energie te geven, juist omdat je dingen doet die aansluiten bij jouw kennis, talenten en ambities. Blijf daarom nooit gebonden aan een carrière waaraan je een slecht gevoel overhoud.

Dromen over een nieuwe carrière
Je gedachten dwalen vaak af naar het idee van een nieuwe carrière. Je bent vacatures aan het bekijken van functies waarvoor je je interesseert en droomt over de dag dat je je ontslag indient. In je hoofd heb je alle stappen al gezet, het is eigenlijk nog enkel een kwestie van doen.

Doe ook eens de werkgeluktest. In 2 minuten ontdek je welk cijfer jouw werkgeluk krijgt en je ontvangt gratis tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Je bent toe aan de switch, wat nu?

Herken je jezelf in één of meerdere van de bovenstaande punten? Of misschien weet je al enige tijd dat je toe bent aan een carrièreswitch? Als je weet dat het zover is, is nu het moment om verdere stappen te ondernemen. Ga nu niet wachten op het ‘juiste’ moment. Tot jouw droombaan in je schoot valt, tot het minder druk is op het werk. Wachten is niet de geschikte aanpak. Wat je wel wilt doen is verder op onderzoek gaan en aan de hand daarvan knopen doorhakken.

Wil je echt een nieuwe carrière starten? Of vormt je huidige werkplek het probleem en niet zo zeer je functie? Voordat je je gaat klaarstomen voor een nieuwe sector, wil je er zeker van zijn dat je huidige vakgebied jouw geluk in de weg staat. En als je dan voor een nieuwe sector kiest, wil je van tevoren toetsen of de werkcultuur van die sector aansluit bij jouw persoonlijkheid. Is er een mismatch qua normen en waarden, dan kom je daar het liefst zo vroeg mogelijk achter. Zo kun je je keuze makkelijk bijstellen en andere werkvelden verkennen.

Zoek ook uit welke waardevolle vaardigheden je al bezit en welke je nog moet vergaren om in je nieuwe positie goed te kunnen functioneren. Stel een plan op voor de skills die je nog wilt ontwikkelen. Investeer bijvoorbeeld in een opleiding of zoek een functie die speciaal is opgezet voor zij-instromers.

Na grondig onderzoek ga je uiteindelijk van start met job hunting. Zodra je een passende baan hebt gevonden is de laatste stap de transitie van je huidige baan naar je nieuwe functie.

Veelgestelde vragen over een carriereswitch

Wat is een carriereswitch?

Als je van baan verandert en je voor een totaal ander beroep kiest, heb je een carrièreswitch gedaan. Er worden nieuwe vaardigheden van je vereist en je maakt kennis met een nieuw werkveld.

Hoe weet je dat je een andere baan moet zoeken?

Er zijn verschillende signalen die aangeven dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Als je gedemotiveerd bent en iedere ochtend met tegenzin naar je werk gaat. Wanneer je werk je geen energie meer geeft. Maar zelfs psychische en lichamelijke klachten kunnen de oorzaak zijn van een baan die geen voldoening geeft.

Hoe kan ik me omscholen?

Er zijn werkgevers die een intern traineeship of externe opleidingstrajecten aanbieden. Zo wordt jouw verdere ontwikkeling door de werkgever gefinancierd. Het is overigens ook mogelijk om via het UWV een omscholingstraject aan te vragen.

Hoe lang blijf je bij je baan?

18 maanden wordt vaak gezien als het minimum voor het blijven in een bepaalde functie, omdat je dan een heel jaar (plus proeftijd) hebt doorlopen en een beoordelingscyclus gehad hebt. Maar natuurlijk bepaal jij zelf hoe lang je bij een baan blijft. Het belangrijkste is dat je het naar je zin hebt in een functie en dat het voor jou en je werkgever een goede match is.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 6

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.