Artikel
1 nov '22
1 november '22
4 min

11 vragen die je laten ontdekken wat je wilt

Je hebt vast weleens in een dergelijke situatie gezeten of wellicht zit je er nu middenin: je bent niet blij met je baan, maar wat je dan wél wilt in het leven? Je hebt werkelijk waar geen idee. Om werkgeluk te ervaren is de eerste en belangrijkste stap – na te weten wat je níet wilt – ontdekken wat je wél wilt. Door deze vragen aan jezelf te stellen kom je erachter.

Het is ook niet eenvoudig. Op de middelbare school, als het leven nog vooral om jeugdpuisten en tongen bij het fietsenhok draait, moet je al kiezen welke richting je op wilt met je vakkenpakket. Ben je een jaar of achttien, dan ga je met je kersverse middelbare-school-papiertje al een studie kiezen. Grote kans dat je geen idee hebt en ‘Vrijetijdsmanagement’ nog het meest aanlokkelijk klinkt. Niet zo gek dus als je er later achter komt dat je iets gekozen hebt waar je helemaal niet gelukkig van wordt. Dit betekent heus niet dat je de rest van je leven pennen moet verkopen, terwijl je niks met pennen hebt. Of met verkopen. Kom in actie!

Wil jij weten hoe hoog jij scoort op werkgeluk? En hoe je jouw werkgeluk kunt vergroten? Check het met de werkgeluktest en ontvang direct tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Een andere richting

Een andere richting opgaan kan altijd. Als je er maar tijd, energie en ja, ook geld, in wilt steken. Maar de grote vraag der vragen is natuurlijk: wat wil je? Deze vraag kan enorm overweldigend en frustrerend zijn en je zelfs verloren doen laten voelen. Er zijn zóveel beroepen en tegelijkertijd heb je geen idee wat je nou eigenlijk leuk vindt en waar je goed in bent. Probeer daar achter te komen, zodat je gericht aan de slag kunt met een plan. Hoe? Door jezelf deze vragen te stellen. (Enneh… Je hoeft ze echt niet direct te kunnen beantwoorden. Het is vooral food for thought.)

11 vragen om te ontdekken wat je wilt

  1. Wat deed je graag als kind?
    Rollenspellen spelen, sporten, voor je broertjes en zusjes zorgen, meehelpen met koken: het kan allemaal.
  2. Wat was een hele normale, maar superfijne dag voor jou en wat deed je toen?
    Denk dus niet aan grootse dingen als feesten en vakanties, maar simpele dingen waar je blij van wordt. Een wandeling door de natuur, een leuk gesprek met je kleine neefje, enzovoort. Wat vond je er zo leuk aan?
  3. Wat ben je bereid om op te geven om dicht bij jezelf te blijven?
    Die extra euro’s in de maand betekenen wellicht voor jou minder als je daar vrije tijd voor in de plaats krijgt. Of misschien hecht je totaal geen belang aan de status die je krijgt door je baan, als je de werkdruk ervan kunt opgeven.
  4. Welke karaktereigenschappen maken jou uniek?
    Vraag het aan je vrienden, collega’s en familie.
  5. Waar genieten anderen van bij jou? Waardoor krijgen mensen energie bij jou?
    Wederom: vraag het aan je vrienden, collega’s en familie.
  6. Wat zijn jouw persoonlijke waarden?
    Wat vind je belangrijk in het leven? Waar kun je je druk om maken? Wat vind je belangrijk om energie in te steken of aan bij te dragen in de wereld?
  7. Wie zijn jouw rolmodellen en waarom?
    Dit kunnen beroemde mensen zijn die je niet persoonlijk kent en ver van je afstaan. Maar ook mensen dichtbij, zoals je beste vriend(in), broer, zus, collega of kennis kan het zijn. Ze hoeven geen dikke carrière te hebben, maar ze kunnen ook om andere redenen een rolmodel voor je zijn.
  8. Als je al het geld kreeg wat je nodig had voor een studie, welke studie zou je dan gaan doen?
    Denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden!
  9. Wat hebben de mensen bij wie je graag bent gemeenschappelijk?
    Wat voor patroon is daarin te ontdekken? En kun je daar iets mee als het gaat om een studie of werk?
  10. Welke aspecten van je (werk)leven zou je graag willen veranderen?
    Wil je bijvoorbeeld niet meer onder een manager of baas werken? Wil je flexibiliteit? Of wil je juist meer vastigheid? Wil je fijnere werktijden, meer uitdaging of een hoger salaris?
  11. Wat zou je meer willen doen dat je gelukkig maakt?
    Bankhangen telt niet. 😉

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.3 / 2. Aantal stemmen 9

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.