Artikel
12 jan '23
12 januari '23
3 min

6 dingen die je nog niet wist over productief zijn

Of je nou medewerker bent, manager of zzp’er: iedereen wil graag productief zijn op zijn of haar werkdag. Niet alleen is het fijn als je dingen gedaan krijgt, het zorgt ook voor minder werkdruk én er blijft tijd over voor andere zaken. Nu hebben we onlangs al wat tips met je gedeeld over hoe je je productiviteit kunt verhogen, maar wist je dit al over productiviteit?

Onze gemiddelde productiviteit

Je zult ongetwijfeld in de gaten hebben dat je niet 8 uur op een dag werkt. Dat is niet haalbaar en dat hoeft ook helemaal niet. Maar je productiviteit op een dag is wellicht nog lager dan je denkt. Wist je dat we gemiddeld maar 3 tot 4 uur productief zijn op een dag? Dit betekent overigens niet dat je beter kunt overstappen naar een 4-urige werkdag, want ook 4 uur achter elkaar werken is niet reëel. Je brein heeft simpelweg momenten van rust nodig.

Thuiswerken versus op kantoor

Alle CEO’s, managers en teamleiders die nog steeds niet overtuigd zijn van het nut van thuiswerken, opgelet: onderzoek heeft allang uitgewezen dat we thuis écht productiever zijn dan op kantoor. Uit een onderzoek uit 2020 – gericht op werknemers uit diverse sectoren – wordt de productiviteitswinst geschat op 1,26 euro per extra uur thuiswerken. Ook andere onderzoekers constateren op basis van verschillende studies dat er een positief verband bestaat tussen thuiswerken en productiviteit. De meest genoemde oorzaken zijn een beperktere reistijd, een verhoogd welzijn en minder onderbrekingen door collega’s.

Groen moet je doen

Natuurlijk weten we dat regelmatig een pauze nemen goed is voor de productiviteit. Maar er zijn meer (onverwachte) zaken die ervoor zorgen dat jij flink wat gedaan krijgt tijdens je werkdag. Wat dacht je bijvoorbeeld van planten op kantoor? Volgens onderzoekers van de School of Psychology aan de Cardiff Universiteit in het Verenigd Koninkrijk, zorgen planten voor een indrukwekkende productiviteitstoename van maar liefst 15 procent. Het onderzoek laat zien dat werknemers in groene kantoren fysiek, cognitief en emotioneel meer betrokken zijn bij hun werk én productiever zijn.

Dag tl-licht, hallo raam

Naast veel groen, speelt ook licht een belangrijke rol als het gaat om productiviteit. Zit jij te werken onder een stel sfeerloze tl-balken? Kleine kans dat je productief bent. Uit onderzoek van de Cornell Universiteit in New York blijkt namelijk dat werknemers in kantoren met natuurlijk licht maar liefst 84 procent minder vaak last hebben van symptomen die de productiviteit negatief kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeide ogen en wazig zicht. Zorg dus dat je werkt bij een raam met voldoende daglicht. Hello sunshine!

Gelukkige medewerkers

Je kunt zoveel goudpalmen en aloë vera-planten in je kantoor plaatsen als je wilt, maar misschien zijn gelukkige medewerkers nog wel het belangrijkste in het hele productiviteitsverhaal. Wetenschappers aan de universiteit van Warwick (Engeland) hebben ontdekt dat door werkgeluk de productiviteit op de werkvloer toeneemt. Gelukkige medewerkers zijn maar liefst 12 procent productiever dan gemiddeld, omdat positieve emoties mensen stimuleren. Heb je daarentegen ongelukkige medewerkers in je team? Dan zullen zij zo’n 10 procent minder productief zijn dan gemiddeld.

Work that ass

Tot slot: wist je dat zelfs je bezigheden in je privétijd je efficiency gedurende kantoortijd kunnen beïnvloeden? Uit onderzoek van TNO met NOC*NSF onder 1700 werknemers in 34 branches blijkt dat door te sporten in je vrije tijd, je 12,5 procent productiever bent onder werktijd. Dit geldt dan met name voor mensen met een (grotendeels) zittend beroep. Niet zo gek natuurlijk, want de enige manier om met een zittend beroep actief en fit te blijven, is om ’s avonds nog even flink die spieren te trainen. Dat wordt toch nog even die sportschool induiken…

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.6 / 2. Aantal stemmen 20

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.