Artikel
12 jul '23
12 juli '23
3 min

Zzp’er worden: de voor- en nadelen

Zzp’er worden heeft natuurlijk een hoop voordelen, maar we weten ook dat elk voordeel z’n nadeel heeft. Nog aan het twijfelen of zzp’er zijn iets voor jou is? Wij hebben de voor- en de nadelen op een rij gezet.

De voordelen van zzp’er worden

  • Flexibiliteit
    Als zzp’er kun je je eigen werktijden en werkomgeving bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld rustig de kids naar school brengen en vanuit een koffiebar je werkdag starten. Mocht je dat willen. Maar je kunt ook de projecten kiezen waar jij aan wilt werken. Vind je de aangeboden klus niet bij jou passen? Dan neem je deze klus niet aan. Dit geeft je de vrijheid om je werk aan te passen aan wat jij wil, aan je persoonlijke behoeften en verplichtingen.
  • Eigen baas zijn
    Als zzp’er heb je de controle over je eigen onderneming. Je kunt zelf beslissingen nemen en je eigen visie volgen. Dit geeft een gevoel van autonomie en empowerment.
  • Meer variatie
    Als zzp’er werk je vaak aan verschillende projecten voor diverse opdrachtgevers. Dit zorgt voor afwisseling en uitdaging in je werk en een brede groep aan contacten.
  • Hogere inkomsten
    Als zzp’er bepaal je zelf jouw tarieven en profiteer je meteen van de winst die je genereert.

De nadelen van zzp’er worden

  • Financiële onzekerheid
    Als zzp’er heb je geen vast salaris en loop je het risico op inkomensschommelingen. Werk je een dag niet, om wat voor reden dan ook, dan krijg je ook niet doorbetaald. Het kan ook even duren voordat je bedrijf winstgevend wordt of tot je een stabiele basis aan opdrachten hebt liggen.
  • Administratieve verantwoordelijkheden
    Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie, belastingaangiften en boekhouding. Dit vergt tijd en nauwkeurigheid. Leuker kunnen we het niet maken..
  • Geen sociale verzekeringen of arbeidsvoorwaarden
    Als zzp’er is bijvoorbeeld een pensioenregeling, vakantiegeld en een vangnet bij ziekte niet voor je geregeld. Je zult hier zelf voor moeten zorgen.
  • Alle verantwoordelijkheid ligt bij jou
    De keerzijde van eigen baas zijn: als zzp’er draag je de volledige verantwoordelijkheid voor je bedrijf. Jij moet beslissingen nemen, risico’s inschatten en eventuele tegenslagen zelf oplossen.

Of het zzp-schap iets voor jou is, dat kan alleen jij bepalen. Weeg voor jezelf af wat je belangrijk vindt en hoe zwaar de voor- en nadelen wegen. En ga je op je neus, hoe erg vind je dat dan? Twijfel je nog? Lees de succesverhalen van mensen die van loondienst naar zelfstandig ondernemer gingen.

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.