Herken je dat je als parttimer vaak niet alles gedaan krijgt op een dag? Dan herken je vast ook dat je vaak het gevoel hebt dat je tekortschiet. Of op je werk, of thuis in je privéleven. Weet dan, dat je niet de enige bent die dit ervaart…
Als ondernemer en vader van een jonge dochter kan ik bevestigen dat de wereld van parttime werken vol unieke uitdagingen zit. Het is niet simpelweg een kwestie van minder uren op kantoor doorbrengen. Het is een zorgvuldige evenwichtsoefening tussen professionele verplichtingen en persoonlijke verantwoordelijkheden.
Vaak hoor je mensen zeggen: “Parttimers hebben het makkelijk.”. Maar de realiteit is complexer. Er is onderzoek dat laat zien dat parttimers soms een hogere werkdruk ervaren dan fulltimers. Dat lijkt gek, toch? Minder uren werken, maar meer druk voelen. Het is alsof we proberen evenveel te doen in minder tijd. Dit fenomeen staat bekend als ‘werkcondensatie’.
Het gevoel van werkcondensatie kan worden versterkt door vergaderingen die steevast worden gepland op de dagen dat je thuis zou moeten zijn. Je wilt geen spelbreker zijn, dus wat doe je? Je gaat toch, in je ‘vrije’ tijd.
Dit klinkt misschien allemaal wat zwaar, maar geen paniek. Veel wetenschappers en psychologen hebben hierover nagedacht en bieden een aantal oplossingen. Een belangrijke oplossing is het werken aan meer zelfcompassie. De kern van zelfcompassie gaat over dat je als mens al goed genoeg bent, zonder er wat voor te hoeven doen. Vanuit deze gedachte kan je met mildheid naar jezelf leren kijken. Dus iedere keer dat je het gevoel hebt nog iets te moeten doen, kan het helpen om jezelf af te vragen ‘moet ik dit nu doen?’. Vaak kom je er dan achter dat het niet moet, maar mag.
Een tweede oplossing is het stellen van realistische doelen. Hierbij is het goed om te weten dat we als mens te optimistisch zijn over de tijd die we op een dag hebben. Als je dit weet, kan je hier rekening mee houden en voor je dagelijkse taken wat langer de tijd nemen. Deze en bovenstaande tip kunnen je helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van parttime werk, waaronder het fenomeen werkcondensatie.
Dus hoe vertaal ik dit naar mijn eigen leven? Ik heb geleerd om mijn taken beter te kiezen, mijn tijd effectiever te beheren door meer tijd in te plannen voor bepaalde taken. En belangrijk: ik heb geleerd met meer zelfcompassie naar mezelf te kijken en te beseffen dat ‘goed’ niet altijd perfect hoeft te zijn. Dat het oké is om een stap terug te doen wanneer dat nodig is.
Als je jezelf herkent in dit verhaal, onthoud dan: we zijn allemaal mensen, geen machines. Het is oké om te zeggen: “Dit is even genoeg.” En het is ook oké om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt. Parttime werken is een reis met zijn eigen unieke uitdagingen, maar met wat begrip en zelfcompassie, is het zeker te doen.
Over Jop Jorrit Haverkamp-Fissette
Jop van The Well-being Workplace traint leidinggevenden, teamleiders en HR professionals om burn-outs, werkstress en verloop te voorkomen. In de trainingsprogramma’s leer je hoe je met behulp van psychologische interventies de mentale gezondheid, vitaliteit en het welzijn van jouw teamleden effectief kunt beïnvloeden. Dit leidt tot meer werkgeluk, betrokkenheid en duurzaam resultaat.