Artikel
12 aug '22
12 augustus '22
3 min

Als het inzetten van je talenten niet van­zelf­spre­kend is

Het begrip werken heeft in de loop der tijd een andere betekenis gekregen. Lang werd werken als een middel gezien om te kunnen leven. Het tegeltjes gezegde: Ik werk om te leven en ik leef niet om te werken, was een breed aanvaarde gedachte. Werken bracht geld in het laadje en dat had je nodig om leuke dingen te kunnen doen. Werken deed je niet per se voor je plezier. En ach, als je er dan toch was, probeerde je er het beste van te maken.

Werken is waardevol

Maar tijden zijn veranderd. Anno 2022 hebben we het niet meer over móeten werken, maar over werkgeluk. Werken is niet langer alleen een middel om geld te verdienen om zo leuke dingen te kunnen bekostigen. Nee, werken is leuk! We hebben er sociale contacten, komen thuis met verhalen en ontwikkelen ons als professional én als mens. En als je niet werkt is dat een gemis. Het voelt vaak als niet volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Zeker als je heel graag wil werken, genoeg te bieden hebt, maar weinig kansen krijgt, omdat je niet aan het ideale plaatje voldoet. Als je bijvoorbeeld een arbeidsbeperking hebt, als oud wordt gezien, geen veilige jeugd hebt gehad waarin leren werd gestimuleerd of de Nederlandse taal niet machtig bent.

Dan is het heel belangrijk dat er organisaties zijn die zich met hart en ziel inzetten om deze mensen te steunen. Dat zij kansen en mogelijkheden zien, waar anderen die niet zien. Organisaties die zich niet af laten schrikken door teleurstellingen, maar juist doorzetten.

Voorbeeld voor anderen

Een mooi voorbeeld is Emma at Work. Zij nemen jongeren, die op jonge leeftijd ernstig en vaak chronisch ziek zijn geworden, onder hun hoede en laten ze niet los totdat ze ergens hun eigen en unieke talenten kunnen inzetten. Of denk aan We Are Ctalents, die mensen met een zintuigelijke uitdaging begeleidt naar werk door ze in hun kracht te zetten, zelfvertrouwen te geven en onder de aandacht te brengen bij bedrijven. Bedrijven die weliswaar soms een duwtje in de rug nodig hebben, maar ook zien dat ze een verantwoordelijkheid hebben richting de maatschappij. Of neem ITvitae. Zij accepteren niet dat begaafde jongeren langs de kant staan die buiten de boot zijn gevallen, omdat ze bijvoorbeeld niet in ons onderwijssysteem passen. Deze jongeren krijgen met aangepaste lesmethoden en begeleiding kansen op de ICT-arbeidsmarkt. Deze mooie organisaties zetten zich in om mensen te helpen voor wie het vinden van een baan niet vanzelfsprekend is.

Samen op weg naar meer werkgeluk

De Driessen Foundation steunt deze en andere organisaties. Dat doen ze door het verstrekken van een financiële bijdrage, want geld is een belangrijk middel om bepaalde doelen te realiseren. Maar daarnaast proberen zij de verbinding te leggen tussen deze prachtige organisaties en een enorm netwerk binnen de publieke sector. Kijk hier voor een overzicht van de organisaties die de Driessen Foundation steunt. Het ervaren van werkgeluk zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. En het is de verantwoordelijk van ons allemaal om daar een steentje aan bij te dragen.

Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep