We kennen het allemaal wel: van die situaties die niet gaan zoals we ze verwacht of gehoopt hadden. En die ons werkplezier aardig onder druk zetten. Ach ja, gebeurt de besten onder ons. Dus even zuchten en gewoon weer doorgaan. Toch? Of kun je er ook lering uit trekken en ontdekken wat je in een vergelijkbare situatie mogelijk anders kan doen?
In iedere situatie zijn er twee basiskeuzes in hoe je met die situatie om wil gaan. Bij gewenste of gemakkelijke situaties is dat vaak niet zo moeilijk; dan weet je wat je te doen staat en lijkt de gewenste uitkomst er bijna als vanzelf te komen. Maar in lastige situaties wordt het moeilijker. Dan worden we uitgedaagd en nemen ook als vanzelf oude patronen en strategieën de overhand. En lijkt het alsof we harder moeten werken om uit de lastige situatie te komen en het gewenste resultaat te krijgen. Om vervolgens teleurgesteld te zijn dat de uitkomst niet is wat je gehoopt had.
Waar ging het mis? Welke afslag ben je voorbijgereden zonder dat je er erg in had? Wat had je anders kunnen doen om wel het gewenste resultaat te bereiken?
Grote kans dat je mindset een belangrijke rol gespeeld heeft in de uiteindelijke uitkomst. Je bewuste en onbewuste gedachten over die bepaalde situatie. Overtuigingen over jezelf, over de ander die erbij betrokken is, over de context waarbinnen de situatie zich voordoet. Die gedachten hebben een directe uitwerking op je gevoel en dat gevoel bepaalt vervolgens je acties. En je acties bepalen uiteindelijk je resultaat.
Laten we eens verder inzoomen op de twee basiskeuzen waar ik het over heb.
Basiskeuze 1:
Je baalt en verzet je tegen de situatie en je hebt een duidelijk oordeel over wat er aan de hand is, gebaseerd op vergelijkbare situaties uit het verleden en het ideaal wat je voor ogen hebt. Je hebt het gevoel dat je geen invloed op de situatie kunt uitoefenen waarmee je als het ware de macht uit handen geeft en ineffectief gedrag vertoont. Wat je gedachten en gevoel over de situatie er bepaald niet vrolijker op maakt en waardoor je in cirkels blijft draaien.
Basiskeuze 2:
Je baalt maar accepteert de situatie zoals ie is. Je zet je focus op het hier en nu en onderzoekt bij jezelf wat je met deze situatie wilt en kunt. Dat geeft direct al een gevoel van invloed waardoor je als vanzelf gaat zoeken naar hulpbronnen. In jezelf of in je omgeving. Daarmee zet je oplossingsgericht gedrag in wat een positieve uitwerking heeft op de ontstane situatie.
En? Welke keuze komt jou het meest bekend voor? De kans is groot dat je het liefst voor keuze 2 gaat. Maar wees eens eerlijk: komt keuze 1 misschien toch bekend voor?
Mogelijk dat jouw opvatting over waar jouw vermogens om situaties naar je hand te zetten vandaan komen, hier van invloed op is. Sommigen onder ons geloven namelijk dat succes voornamelijk komt door kwaliteiten en intelligentie die zijn aangeboren en dus vaststaan. Zij zullen minder makkelijk nieuwe situaties aangaan omdat er een kans op falen bestaat. Anderen geloven daarentegen dat je jezelf kunt ontwikkelen door te leren, te ervaren en door te zetten. En zien problemen als kansen om zich te ontwikkelen.
Het goede nieuws is dat je deze laatste mindset kunt trainen. Door je als eerste bewust te worden van jouw manier van denken en kijken naar situaties, en jouw mogelijke invloed erop. Om daarna lastige situaties niet meer het label ‘lastig’ mee te geven maar te zien als leermomenten en op zoek te gaan wat je hier te ontwikkelen hebt.
De wereld is echt niet zo maakbaar als dat sommigen ons doen geloven. Waar ik echter wel volop in geloof, is dat je invloed hebt op de manier waarop je omgaat met dat wat op je pad komt. Zeker als je je meer en meer bewust wordt van helpende en uitnodigende gedachten versus belemmerende en vastzettende gedachten. Aan jou de keuze!
Over Myriam de Roo
Myriam de Roo coacht vanuit haar bedrijf De Gelukkige Professional al meer dan 25 jaar professionals die op een kruispunt in hun loopbaan staan waarbij de focus op het vergroten van werkgeluk ligt. Met veel energie, humor en scherpte brengt ze haar coachees in beweging en helpt ze ze de gewenste verandering door te maken. Vaak is dit een combinatie van persoonlijke ontwikkeling en een gedegen loopbaanonderzoek. Met altijd de wens om authentieker, autonomer en arbeidsmarktfit in het leven te kunnen staan.