Artikel
24 jan '24
24 januari '24
8 min

Op onderzoek uit: dit betekenen de termen op je loonstrook

Je loonstrook, dat maandelijkse of wekelijkse overzichtje in je mailbox (of misschien krijg je ‘m nog wel old school op papier) waar je eigenlijk geen hol van snapt. Wat betekenen al die termen op je loonstrook? En waar komt in vredesnaam die inhouding vandaan? Na het lezen van dit artikel ben je een stuk wijzer. Al zal ik je eerlijk zeggen dat er leukere dingen zijn om over te lezen. Maar hé, ieder z'n ding natuurlijk en het is best handig om je loonstrook te snappen.

Nou, daar gaat ie dan. Je loonstrook uitgelegd.

Bruto-netto

Om je niet meteen te ontmoedigen beginnen we vrij simpel. Met brutoloon en nettoloon. Je brutoloon is het bedrag waar de belasting nog bij zit. De belastingen, premies en heffingen moeten er nog vanaf. De ‘b’ van bruto en van bij maakt het makkelijk om dit te onthouden. Je nettoloon is het loon dat daadwerkelijk aan je uitbetaald wordt.

Een stukje verder de verdieping in

Er zijn ook bedragen die aan je worden uitbetaald waar je geen belasting over hoeft te betalen en die daarom niet bij het brutoloon horen. Denk aan een onbelaste reiskostenvergoeding of onkostenvergoeding. Het is best verstandig om deze bedragen te controleren, omdat ze vaak handmatig gedeclareerd worden.

Werkkostenregeling (WKR)

De WKR bepaalt een aantal belastingvrijstellingen. Zo kan het gebeuren dat je denkt ergens loonbelasting over te moeten betalen, maar dat het toch als nettoloon op je loonstrook staat. Het is dan door de WKR vrijgesteld. Ik ga je hier niet de hele werkkostenregeling uitleggen, maar mocht je interesse hebben, neem dan eens een kijkje in het handboek loonheffingen van de Belastingdienst.

Pensioenpremie

Een onderwerp op de loonstrook waar maar weinig mensen zich mee bezig houden is de pensioenpremie. En ik snap het helemaal. Toch is het handig om hier in elk geval iets van te weten.

Indien je pensioen opbouwt kan het zo zijn dat alleen de werkgever premie afdraagt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij StiPP Basis pensioen. Maar in de meeste gevallen dragen de werkgever én de werknemer beide af. Het werknemersdeel, het deel dat jij betaalt, zie je terug op je loonstrook.

Over de pensioenpremie, die ingehouden wordt op je loon, hoef je geen belasting te betalen. Daarom wordt de premie die jij zelf betaalt van het brutoloon afgeteld voordat de loonheffing eraf gaat. Je betaalt dus belasting over je brutoloon min jouw deel van de pensioenpremie. Je betaalt later, wanneer je jouw pensioen ontvangt, pas belasting over dat geld. De werknemersverzekeringen worden ook pas berekend na aftrek van jouw deel aan pensioenpremie.

Vaak vind je onderaan je loonstrook ook nog een kopje ‘Pensioenpremie’ terug. Hier zie je wat jij als werknemer én je werkgever het huidige jaar, tot dan toe, aan pensioenpremie betaald hebben.

Loonheffingen

Na het optellen van de bruto looncomponenten (je brutoloon plus vergoedingen waar je belasting over betaalt) en het verminderen van dat bedrag met jouw deel van de pensioenpremie, komt de Belastingdienst aankloppen.

Afhankelijk van je inkomen betaal je een bedrag aan belasting. De Belastingdienst heeft hier tabellen voor. Daar komt ook het woord tabelloon vandaan dat vaak op loonstroken gebruikt wordt. Dit tabelloon is het dichtstbijzijnde, laagste bedrag in de tabel ten opzichte van jouw daadwerkelijke brutobedrag. Aan de hand van dat bedrag bepaalt de Belastingdienst hoeveel belasting je moet betalen.

Onderaan je loonstrook staat vaak ook nog een kopje ‘Loonheffing’. Hier staan de bedragen van de ingehouden loonheffing van de betreffende periode (maand of week) en het totaal van het gehele jaar, tot dan toe (cumulatief).

Naast de splitsing tussen de betreffende periode en het cumulatief zie je ook een splitsing in normaal tarief en bijzonder tarief. Het bijzonder tarief wordt gebruikt bij eenmalige vergoedingen of inhoudingen zoals de vakantietoeslag. Dit tarief wordt berekend aan de hand van een vast percentage dat wordt vastgesteld aan de hand van het loon over het voorgaande jaar of het te verwachten loon voor dit jaar. Loonheffingskorting heeft geen invloed op de hoogte van dit percentage. Helaas helaas..

Loonheffingskorting

De loonheffingskorting noemde ik hierboven al. Dit is een korting op de belasting die je betaalt over je inkomen. Je kunt bij je werkgever aangeven of je wel of niet wil dat de loonheffingskorting wordt toegepast, dit kan vaak met een mailtje maar soms wordt nog gevraagd om een formulier in te vullen.

Laat je de loonheffingskorting niet toepassen bij je werkgever, dan zal de Belastingdienst dit verrekenen bij de eerstvolgende belastingaangifte. Je loopt het dus niet mis maar moet er dan wat langer op wachten.

Let op: Heb je meerdere inkomstenbronnen? Pas de loonheffingskorting dan bij één hiervan toe. Zo voorkom je dat je bij de belastingaangifte geld terug moet betalen.

Jaarloon bijzonder tarief (BT)

Ook zo’n term die op je loonstrook staat, maar hoe komen ze tot dit bedrag? Het jaarloon BT is het jaarsalaris van het voorgaande jaar. Wanneer je maar een deel van het voorgaande kalenderjaar in dienst was dan wordt je jaarloon omgerekend naar een compleet jaar. Op basis van het jaarloon BT wordt het percentage bijzonder tarief bepaald. Dit percentage wordt toegepast op eenmalige uitkeringen en inhoudingen waarop de tabel bijzondere beloningen van toepassing is, denk hierbij bijvoorbeeld aan je vakantiegeld of overwerk.

SV loon

SV loon staat voor het loon voor sociale verzekeringen. Dit is je brutoloon min, indien van toepassing, inhouding van de pensioenpremie. SV loon is een relatief oude term, tegenwoordig noemen we dit ‘loon voor werknemersverzekeringen’.

Tabelkleur

Ja, ook dit is een term die je op je loonstrook terugvindt. De Belastingdienst gebruikt een zogenoemde witte tabel en groene tabel. Op je loonstrook vind je terug welke tabel wordt toegepast. De witte tabel wordt gebruikt voor loon uit tegenwoordige dienstbetrekking (een normaal dienstverband). De groene tabel wordt gebruikt voor loon uit een vroegere dienstbetrekking zoals het geval kan zijn bij een ziektewetuitkering, maar ook bij de transitievergoeding.

Loontijdvak

Het loontijdvak is de periode waarover de loonstrook gaat. Krijg je maandelijks één keer op een vast moment je salaris dan zal hier ‘maand’ staan. Er kan ook ‘week’ staan wanneer je elke week salaris ontvangt. ‘4 weken’ of ‘kwartaal’ wanneer dat bij jou van toepassing is.

Grondslagen

Onder het kopje ‘Grondslagen’ vind je de bedragen die gebruikt zijn voor het berekenen van de premies werknemersverzekeringen en de loonheffing. Deze bedragen zijn gesplitst in bedragen die betrekking hebben op de betreffende periode (maand of week) én de totaalbedragen voor het gehele jaar (cumulatief).

Ook vind je hier de arbeidskorting terug, gesplitst in de betreffende periode en het cumulatief. De arbeidskorting is een korting op de in te houden loonheffing en wordt alleen berekend wanneer je de loonheffingskorting laat toepassen. Laat je geen loonheffingskorting toepassen dan zal hier geen bedrag ingevuld zijn.

Reserveringen

Op je loonstrook vind je ook verschillende potjes geld die je werkgever voor je reserveert. Dit zijn bijvoorbeeld je vakantiegeld en eventueel een eindejaarsuitkering en bijdrage levensloop. Op je loonstrook vind je onder het kopje ‘Reserveringen’ terug wat je tot nu toe hebt opgebouwd .

SV-dagen en loondagen

Loondagen zijn de daadwerkelijk gewerkte dagen waarover je loon hebt ontvangen. SV-dagen zijn de loondagen min de weekenden. In veel gevallen komt dit op hetzelfde aantal uit. In het rijtje op je loonstrook kunnen ook nog ziektedagen genoemd worden. Uiteraard zie je daar dus terug hoeveel dagen je ziek gemeld was.

Parttime percentage

Werk je parttime? Dan kun je op je loonstrook een percentage terugzien. Dit wordt berekend door het aantal uren dat je per week werkt te delen door het aantal uren per week dat bij jouw werkgever als fulltime gezien wordt. Stel dat je 26 uur werkt en het fulltime aantal uren is 40 (26 : 40 = 0,65) dan is het percentage dat ingevuld staat 65. Dit geldt overigens alleen wanneer je roosteruren hebt. Heb je een oproepovereenkomst dan zal hier 0 staan.

Afkortingen op je loonstrook

Naast eerder uitgelegde termen en bedragen kom je ook een hoop afkortingen tegen op de loonstrook. Hieronder staan ze op een rijtje, met de betekenis erbij.

  • Wg staat voor werkgever;
  • Wn staat voor werknemer;
  • ZVW staat voor zorgverzekeringswet;
  • WAO staat voor wet arbeidsongeschiktheid;
  • ZW staat voor ziektewet;
  • WW staat voor werkloosheidswet;
  • SVW staat voor sociale verzekeringswet;
  • SV staat voor sociale verzekeringen;
  • BT staat voor bijzonder tarief;
  • NT staat voor normaal tarief;
  • LH staat voor loonheffingen

Meerdere pagina’s

Moet jij door je loonstrook scrollen? Dan kan het zijn dat je met terugwerkende kracht iets gedeclareerd hebt. Op de 1e pagina staat dan vaak wel het bedrag met een weeknummer, maar geen concrete verwijzing naar waar dat bedrag  voor is. Dit vind je dan terug op de volgende pagina. Die geeft net wat meer uitleg over die week in het “verleden”.

Het is een hoop informatie, maar de loonstrook staat dan ook vol met allerlei info over jouw salaris. Het is dus niet zomaar een papiertje waarop staat wat je uitbetaald krijgt. Kijk jij de volgende keer anders naar je loonstrook?  

Miranda de Ruijter
Redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.6 / 2. Aantal stemmen 7

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.