Interview
20 dec '21
20 december '21
4 min

“Durf jouw pad naar werkgeluk te bewandelen”

Verantwoordelijkheden dragen waar je u tegen zegt én toch werkgelukkig zijn. Wat maakt dat John Fahrenfort, onderwijsmanager van Fontys HRM en Toegepaste Psychologie, ondanks alle drukte werkgeluk ervaart?

John Fahrenfort is als onderwijsmanager verantwoordelijk voor jaar drie en vier van de opleidingen HRM en Toegepaste Psychologie. Daarnaast heeft hij in het MT de portefeuilles Onderzoek, Fontys Pro (deeltijd), en de Sociale Innovatie Centra (waaronder SIC Werkgeluk). Hij is voorzitter van het Landelijk Overleg van de HRM-opleidingen. In zijn vrije tijd is hij ook nog trainer van twee voetbalteams van z’n dochters. ‘’Op het eerste oog lijkt dit veel verantwoordelijkheid, maar zo voelt dat niet’’. John legt namelijk een deel van zijn verantwoordelijkheid bij de verschillende teams neer waar hij leiding aan geeft. ‘’Ik ben ervan overtuigd dat wanneer ik mijn collega’s ruimte en autonomie geef, zich dit later ook terugbetaalt.’’ Door de gedelegeerde verantwoordelijkheid geeft het ruimte om je talenten ook op andere werkzaamheden in te kunnen zetten.

‘Passieboosters’

Fontys Hogeschool HRM en Psychologie (Hierna: HRMenP) heeft sinds 2013 de “Economie van het Geluk” in haar missie opgenomen. Dit houdt in dat dingen waar je energie van krijgt en die je intrinsiek motiveren centraal worden gezet. Want volgens Fontys zijn dat de basisbehoeften voor geluk op het werk. John zit helemaal op de juiste plek. ‘’Ik durf wel te stellen dat, kijkend naar alle taken binnen de organisatie, ik het leukste takenpakket heb. Mijn ‘passieboosters’ bestaan uit netwerken met het werkveld, samenwerken met andere HRM-onderwijsmanagers, de positieve impact op de studenten en collega’s. Als mijn werkgeluk meer werkgeluk betekent voor anderen, vind ik dat heel mooi.’’

Fontys en werkgeluk

Fontys Hogescholen heeft in haar strategie Fontys for Society 2021-2025 drie speerpunten benoemd: Wendbaar, Onderzoekend en Talentgericht. Hiermee wil ze impact realiseren op maatschappelijke vraagstukken uit de samenleving. HRMenP heeft daar betrokkenheid aan toegevoegd. Een betrokken medewerker, een betrokken student, betrokken werkveld zorgt voor meer werkgeluk. Toevallig zijn dat allemaal onderdelen die John allemaal heel interessant en leuk vindt. In dat opzicht sluit de visie van Fontys heel goed aan op het werkgeluk van John: ‘‘Je moet je ergens thuis voelen om tot goede prestaties te komen.’’ Zo zijn er in Eindhoven geluksplekken neergezet, worden er inspiratiesessies rondom werkgeluk gehouden, zijn er twee zakelijke producten rondom werkgeluk en is er het Sociaal Innovatiecentrum Werkgeluk. Daarnaast is het volgens John ook belangrijk dat de mensen op de juiste plek zitten. ‘’Ik ben ervan overtuigd dat ik een positieve bijdrage kan leveren aan het werkgeluk van mijn collega’s. Dit probeer ik door te luisteren naar de wensen en behoeftes van mijn collega’s en hierin een balans te vinden met de kansen en mogelijkheden die ik zie.’’ Volgens John moet iemand namelijk kunnen excelleren op inhoud en op plezier.

Wil jij weten hoe hoog jij scoort op werkgeluk? En hoe je jouw werkgeluk kunt vergroten? Check het met de werkgeluktest en ontvang direct tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Gouden tip(s)

John wil twee dingen meegeven aan anderen in hun zoektocht naar werkgeluk.

1. Benoem het positieve

We zijn vanuit de basis geneigd om aandacht te schenken aan de dingen die niet goed gaan. We maken deze negatieve dingen heel erg groot. John merkt dat men zich op het werk ook voornamelijk focust op het negatieve. Hierdoor merkt John ook sneller in een negatievere stemming te komen, wat hem ook weer beïnvloedt in zijn werk en werkgeluk. ‘’Terwijl ik eigenlijk vind dat je wat langer stil mag staan bij het feit dat je het eigenlijk heel erg goed hebt. Ofwel: de bewustwording van alle positieve dingen of gebeurtenissen op het werk en deze benoemen. Dat gun ik iedereen.”

2. Stel jezelf de vraag: waar word ik gelukkig van in mijn werk?

Werkgeluk heeft invloed op je privéleven. Want, als jij chagrijnig thuiskomt dragen de mensen thuis ook jouw last. Inhoudelijk plezier in je werk is cruciaal om goed te kunnen presteren. ‘’Ik ben ervan overtuigd dat de basis voor succesvol werken zit in het gelukkig zijn in je werk. Bewustwording van wat je wel of niet leuk vindt is daarin van groot belang. Hierdoor krijg je nieuwe inzichten over jezelf, hetgeen weer nieuwe deuren voor je kan openen. De volgende stap is om een deur te openen en jouw pad naar werkgeluk te durven bewandelen. Ik gun het iedereen om daarop te reflecteren.’’

Dit interview is gehouden door Jasper van Maas de Bie, Consultant bij Sociaal Innovatiecentrum Werkgeluk, en maakt onderdeel uit van een reeks interviews gehouden door consultants van SIC Werkgeluk.

Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep