Artikel
29 apr '22
29 april '22
6 min

Een gouden kans via de harde leerschool

Werkgeluk voor iedereen mogelijk maken. En dan juist voor mensen waarvoor dit niet vanzelfsprekend is: daar ligt de passie van de Driessen Foundation. Onder deze doelgroep vallen ook de jongens bij Stichting De Harde Leerschool. Deze stichting biedt (jong)volwassen mannen van 18 jaar en ouder een nieuwe kans om actief en positief deel te nemen aan de maatschappij, door rugby in te zetten voor blijvende gedragsverandering. Salman is één van de oud-deelnemers van De Harde Leerschool en deelt zijn verhaal met ons.

Wie is Salman?

“Ik ben 29 jaar oud en geboren in Nederland. Toen ik zes jaar was ben ik naar Marokko gegaan en daar heb ik 10 jaar gewoond. Sinds 2009 woon ik weer in Nederland. Ik ben bij de Harde Leerschool terechtgekomen omdat ik in een bepaalde situatie zat. Ik heb 6 maanden thuisgezeten, ik had geen energie, ik had schulden en was bijna mijn huis kwijt. Mijn eerste gedachte toen ik hoorde over De Harde Leerschool en rugby was : mwah, dat is niet echt mijn ding. Maar ik had ook het besef dat als ik niks zou doen, mijn situatie niet zou veranderen. Dus ik dacht weet je wat, ik start gewoon.”

“Het onderdeel rugby was 2 uurtjes per dag. Ik heb er weleens een klap voor mijn hoofd gehad. Het ging er soms echt hard aan toe en ik heb ook wel een paar keer gedacht ‘ik ben er klaar mee’. Naast rugby werd ook gewerkt aan algemene, praktische vaardigheden. Want pas als je je dagelijkse dingen op orde hebt, dan kun je verder. De Harde Leerschool gaf mij adviezen, bijvoorbeeld over voeding (vezels eten, voldoende water drinken) en hoe ik mijn huishouden moest bijhouden (bed opmaken bijvoorbeeld), puur praktische zaken. Zij gaven me richting en kaders, ik gaf het een kans.”

“Het traject heeft me geholpen om stappen te maken.”

“In het traject geven ze adviezen, gereedschap om aan de slag te gaan, maar de bal ligt bij de deelnemer zelf. Wil je iets bereiken, je verleden met rust laten, een nieuw begin maken? Als je zelf niks doet, kom je ook niet verder. Je moet de kans die ze bieden dus wel aanpakken. Het traject is kort en krachtig maar je moet het wel zelf willen.”

Bereid om talent een kans te geven

Het is natuurlijk ook belangrijk om kansen te krijgen bij werkgevers. Gelukkig zijn er werkgevers zoals Elst Transport die mensen zoals Salman omarmt. Salman: “Ik werk inmiddels 2 jaar bij Elst Transport als logistiek medewerker. Werken bij Elst Transport betekent voor mij werkgeluk. Ik ga met plezier naar mijn werk, ik heb fijne collega’s, er is een fijne sfeer. Dat is voor mij heel belangrijk. Er zijn hier ook doorgroeimogelijkheden. Ik heb net mijn rijbewijs C gehaald, dit heeft het bedrijf voor me betaald. Ik werk zo’n 10 uur per dag omdat ik het leuk vind, niet omdat het moet. Misschien word ik in de toekomst nog wel assistent. Dat zie ik mezelf wel doen.”

Kevin, operationeel directeur bij Elst Transport: “Wij vinden het belangrijk om mensen kansen te bieden. We leven in een maatschappij waarin we mensen in hokjes stoppen. Dat is iets wat mij erg tegenstaat. Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen om zichzelf te ontwikkelen en ontplooien en dat werkgevers dit moeten faciliteren.”

“Uiteindelijk kun je een bedrijf inrichten waarin je op eilandjes gaat werken waardoor je mensen niet de ruimte biedt om zichzelf te ontwikkelen en ontplooien. Als je die ruimte wel biedt, stimuleer je het werkgeluk. Ik ben daarin wel hard en duidelijk: je moet het laten zien. Ik ga je niet achter je broek aan zitten. Als je laat zien dat je wil, zijn wij bereid om te investeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rijbewijs van Salman. Hij heeft die kans gekregen omdat hij heeft laten zien dat hij de investering waard is, dat hij stappen wil zetten.”

“Iedereen maakt keuzes in zijn leven. Die keuzes vallen soms goed maar soms ook slecht uit. Je moet iemand niet veroordelen op keuzes die in het verleden gemaakt zijn. Iemand die bijvoorbeeld 2 jaar in de bak heeft gezeten, heeft zijn straf gehad. Iemand die veroordeeld is, blijft niet voor de rest van zijn leven een boef. We hebben een rechtssysteem. De rechter bepaalt de straf en na die straftijd heeft ‘ie z’n les geleerd. Als we als werkgever met z’n allen de deur dichtgooien dan krijgt zo’n jongen nooit een kans.”

“Salman heeft verkeerde keuzes gemaakt in het verleden, daar is hij zich bewust van. Uiteindelijk zit hij thuis terwijl hij in de kern een gouden vent is. Die moeten we van de bank halen en helpen. Ik vind Salman een hele bijzondere gozer. Hij kwam binnen als onzekere, timide jongen. Die cocon is opengegaan. Ik zie nu iemand die vol trots door de loods loopt, die zich echt wil ontwikkelen en het beste uit zichzelf wil halen.”

“Ik vind het gaaf om te zien dat mensen zelf tot inzicht komen en beseffen dat ze andere keuzes in hun leven moeten gaan maken. Er wordt door De Harde Leerschool een traject aangeboden om op eigen kracht uit het dal te klimmen. Salman heeft daarmee veel drempels overwonnen. Hij heeft echt bewust gekozen om het anders te gaan doen. Ik kan me zo goed het moment herinneren dat hij dansend en zingend door de loods heen liep. Toen dacht ik ‘hé kijk, nu gebeurt er wat’.”

“Ik ben oprecht trots op deze gozer, hoe hij zich heeft ontwikkeld. Dat vind ik echt fantastisch om te zien.”

“Salman is zichtbaar dankbaar dat hem de kans geboden is, dat schept ook echt een band. Ik heb misschien nog wel liever 10 kerels zoals Salman dan 1 iemand die een makkelijk leven heeft gehad. Salman heeft een rugzak, hij heeft een verleden waar hij op terug kan kijken. Maar dat moet hij vooral niet teveel doen. Hij moet zich vooral richten op de toekomst. Maar hij heeft nou eenmaal een rugzak, hij weet goed hoe het ook anders kan zijn.”

Jouw kans

Ken of ben jij iemand die: zonder werk zit, school niet afgemaakt heeft of een detentieverleden heeft? De Harde Leerschool biedt je met hun programma een unieke kans op een goede baan of opleiding. Deelname is niet vrijblijvend. Ze vragen wel wat van je. Om in aanmerking te komen voor het programma van De Harde Leerschool moet je gemotiveerd zijn om het écht anders aan te pakken. Ervaring met rugby is niet nodig en je hoeft ook niet sportief te zijn om mee te doen. Wel moet je bereid zijn om keihard aan de slag te gaan met jezelf. Zie jij dit als een ultieme uitdaging? Dan is dit jouw kans op een betere toekomst!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.