De één droomt ervan en de ander moet er niet aan denken: vervroegd met pensioen gaan. Hoewel je aan inkomsten inlevert, krijg je er meer rust en vrije tijd voor terug. Marjan van Gessel en Tanja Geelen deden het. “Het was een moeilijke beslissing, maar ik voel me mentaal en lichamelijk veel beter.”
“Dankzij mijn partner begon ik erover na te denken om eerder te stoppen met werken”, vertelt Marjan van Gessel (62) uit Oosterhout. “Hij is acht jaar ouder en met pensioen. We wilden meer tijd samen doorbrengen.” Toch duurde het even voordat ze die knoop doorhakte. Drie jaar geleden stopte ze met haar werk als directiesecretaresse. “Je levert toch een stukje van je onafhankelijkheid in. Ik was gewend om mijn eigen broek op te houden. Nu neemt mijn partner een groter deel van de vaste lasten voor zijn rekening.”
Ook voor Tanja Geelen (63) uit Helmond was meer tijd spenderen met haar partner één van de redenen om met vervroegd pensioen te gaan. “Met mooi weer stappen we op de fiets, zonder dat we dat moeten plannen. En we kunnen nu samen genieten van onze kleinkinderen. Het is fijn dat we daar meer tijd voor hebben en dat we ook zelf bepalen hoe we onze tijd indelen. Het leven is veel relaxter geworden.” Na 37 jaar bij de gemeente Helmond gewerkt te hebben, stopte ze daar op 61-jarige leeftijd. “Ik had het nog naar mijn zin, maar dacht ook: er is meer in het leven. Om me heen werden mensen ziek. Voor je het weet, is het te laat.”
Marjan herkent Tanja’s gevoel. “Doordat ik meer tijd heb om te wandelen en meer rust heb, voel ik me mentaal en lichamelijk fitter. Ik geniet iedere dag. Van het samen zijn met mijn partner – we wandelen en reizen graag – maar ook van de extra tijd die ik met mijn vader van 90 jaar kan spenderen.” Is er iets wat ze mist? “In het begin miste ik mijn collega’s en de structuur die een werkdag met zich meebrengt. Maar dat went.” Tanja: “Er verdwijnen contacten, maar er komen er ook bij. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen in een hospice. Voor mensen zorgen, dat past bij mij. Daar heb ik inmiddels nieuwe sociale contacten opgedaan.”
Meer vrije tijd en minder verplichtingen, dat klinkt aantrekkelijk. Maar dan moet het financieel wel mogelijk zijn. “Dat hebben we goed uitgezocht”, vertelt Tanja. “Ik heb mijn pensioen naar voren gehaald. Voor mijn man was het financieel aantrekkelijker om zijn pensioen pas later te starten. Daardoor moeten we het nu met wat minder geld doen. Maar dat weegt voor ons niet op tegen alle voordelen. Mijn jongste kleinkind gaat binnenkort naar de basisschool. De tijd die wij nu met haar doorbrengen, krijg ik nooit meer terug.” Ook Marjan hoefde geen financiële hulpmiddelen in te zetten. “Ik heb mijn auto en een aantal abonnementen de deur uit gedaan. Ik heb veel geluk dat eerder stoppen met werken financieel mogelijk is. Dat geldt zeker niet voor iedereen.”
Hans Maasakkers is financieel planner bij Kanzz en helpt mensen om inzicht te krijgen in hun financiën. Bijvoorbeeld wanneer iemand de wens heeft om vervroegd met pensioen te gaan. Hoewel: “Voor veel mensen is het pensioen een ver-van-mijn-bed-show. Mensen vinden het fijner om te praten over het kopen van een nieuw huis of een nieuwe auto. Daarom zien we relatief weinig mensen die hierover advies inwinnen.” Wanneer je eerder stopt met werken kun je je pensioen naar voren halen, waardoor je per maand een lager bedrag overhoudt dan wanneer je tot je 67e blijft werken. Dat bedrag kun je op veel manieren aanvullen: sparen, beleggen, de lijfrente periodiek laten uitkeren, geld uit een onderneming halen of versneld aflossen op de hypotheek. “Omdat het pensioen nog zo ver weg lijkt voor veel mensen, is er een moeilijke balans tussen nu en straks leven. Het is daarom eerst belangrijk om iemands uitgaven in beeld te brengen en zijn of haar doel zo concreet mogelijk te maken. Daarna kun je een plan opstellen hoe je daar kunt komen. Het helpt ook om je doel te visualiseren. Zolang je beseft waarvoor je het doet, is de kans groot dat het lukt.”