Een goede samenwerking is essentieel om het beste uit een team naar boven te halen. De productiviteit van ieder team stijgt wanneer collega's effectief samenwerken. Maar hoe is dit te bereiken? Ieder teamlid draagt zijn eigen steentje bij aan de team spirit. En de individuele samenwerkingsvaardigheden van iedere collega zijn heel bepalend voor de uiteindelijke performance van het team. Met de volgende richtlijnen kun je jezelf en collega's helpen om nog meer als een samenhangende entiteit te opereren. Onder het motto: samen bereik je meer dan alleen.
Omdat er sinds de pandemie behoorlijk veel op afstand wordt gewerkt, delen we ook nog een paar pointers voor een betere samenwerking op afstand. De grootste uitdaging bij digitaal samenwerken is het in stand houden van goede en frequente communicatie. Waar je voorheen van je eigen bureau naar die van een collega liep, ben je nu kilometers van elkaar verwijderd. Hoe houd je de lijntjes onder deze omstandigheden alsnog kort?
Bellen is nog steeds een optie. In plaats van meerdere mailtjes over en weer te sturen of een videocall te plannen die pas twee uur later begint, is het veel makkelijker snel een belletje te plegen.
Verder wil je de small talk en onderlinge gezelligheid ook op afstand intact houden. Praat dus niet uitsluitend over werk, maar houd ook het sociale aspect met je teamleden levendig. Vraag regelmatig hoe het met ze gaat. Plan meetings zo, dat je ook een gedeelte van de tijd hieraan kunt wijden.
Vraag je werkgever om gebruik te maken van software zoals Slack, Instant Messenger, Skype for Business of Google Chat om de interne en externe communicatie laagdrempelig te maken. Zo kunnen teamleden ook vanuit hun home office samenwerken alsof ze naast elkaar zitten.
De definitie van samenwerken is een gezamenlijke inzet om een bepaald doel of meerdere doelen te bereiken.
Het voordeel van samenwerken is dat je samen meer bereikt dan alleen. De productiviteit verhoogt en je inspireert elkaar.
Enkele vaardigheden die goed van pas komen zijn: meedenken, meewerken, goed kunnen luisteren, prettig in de omgang zijn en je verantwoordelijkheid dragen.
Wanneer de doelstelling en taakverdeling niet duidelijk zijn, kunnen al snel problemen in het team ontstaan omdat iedereen een andere voorstelling hiervan heeft. Verder vormen slechte communicatievaardigheden van teamleden ook een bedreiging.