Mariska Fissette, een gepassioneerde psycholoog met expertise in klinische, arbeids- en gezondheidspsychologie, heeft een opmerkelijk pad bewandeld op weg naar het schrijven van haar boek ‘De Work Life Revolutie’. Dit boek is niet zomaar een boek over werk-privébalans. Het is het resultaat van haar persoonlijke reis, haar zoektocht naar een betekenisvolle connectie tussen werk en vrije tijd, en haar diepgewortelde overtuiging dat leven naar je eigen waarden de sleutel is tot een vervullend leven.
Fotograaf: Liselore Stap
Het verhaal begint met de droom die Mariska altijd koesterde: het starten van haar eigen coaching- en trainingsbureau. Deze droom bracht haar naar Australië, waar ze voor het eerst in aanraking kwam met de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van gedragspsychologie. Het was liefde op het eerste gezicht en Mariska en haar partner Jop besloten om deze waardevolle benadering naar Nederland te brengen. Ze volgden een opleiding bij Russ Harris, een gerenommeerde ACT-beoefenaar, en begonnen met het verspreiden van deze kennis in Nederland.
Het hart van ACT draait om het leven naar je eigen waarden terwijl je leert omgaan met de uitdagingen die op je pad komen, zoals moeilijke gedachten en emoties. “Een manier van leven dat we allebei op dat moment goed konden gebruiken. Ik was erg zoekende in wat ik wilde”, start Mariska. “Mijn medestudenten waren afgestudeerd en leken een duidelijk pad te hebben. En ik wist het niet. Behalve dat ik een trainings- en coachingbedrijf zou willen. Maar ja, daar is niet echt een hele duidelijke route voor. Ik solliciteerde dus maar op allerlei populaire traineeships. Dat was allemaal vanuit mijn hoofd. Omdat het slim was. In plaats van dat ik het zelf echt wilde. Het leven naar mijn eigen waarden, dat vond ik heel lastig. Daar heeft ACT mij erg bij geholpen.”
Mariska en Jop realiseerden zich dat er veel animo was voor deze vorm van gedragstherapie in de geestelijke gezondheidszorg en hebben veel psychologen en sociaal werkers mogen opleiden in ACT. Ook kwamen ze er al snel achter dat deze benadering niet alleen van toepassing was op cliënten in de geestelijke gezondheidszorg, maar op iedereen die streeft naar een betekenisvol leven. Vooral gezien de groeiende stress- en burn-outklachten, zelfs op jonge leeftijd.
Dit inzicht leidde tot de oprichting van The Well-being Workplace, een initiatief gericht op hoe je als werknemer of werkgever beter voor jezelf en de ander kunt zorgen en meer kunt doen wat er echt toe doet. Ook als je gevoelens van druk, stress of ongemak ervaart.
Een centraal thema in Mariska’s werk en boek is ‘leven naar je waarden’. Ze benadrukt het belang van bewuste keuzes maken, zelfs als dit betekent dat je uit je comfortzone moet stappen. Ze moedigt mensen aan om na te denken over hoe ze willen terugkijken op hun leven en welke waarden voor hen het belangrijkst zijn. “Het gaat niet alleen om het najagen van doelen, maar om het bewust vormgeven van een leven dat overeenkomt met wat voor jou betekenisvol is.”
In haar eigen leven heeft Mariska dit principe toegepast door gewaagde keuzes te maken en haar eigen unieke pad te volgen. “Ik wist dat ik geen traditionele, reguliere psycholoog wilde zijn en koos er uiteindelijk voor om eigen ondernemer te worden.” Haar reis was niet rechtlijnig, maar het was wel de weg die bij haar waarden paste. Ze leerde om op een liefdevolle en vriendelijke manier om te gaan met de kritische stemmen in haar hoofd, zoals de imposter en de perfectionist. En moedigt anderen aan om hetzelfde te doen en zich bewust te worden van hun eigen interne dialoog.
Mariska biedt een verfrissende kijk op geluk. “De traditionele opvatting van geluk, waarbij het wordt geassocieerd met het bereiken van doelen, leidt vaak tot het idee dat geluk maakbaar is. Maar externe doelen liggen misschien niet altijd binnen ons bereik, ongeacht hoe gedisciplineerd we zijn. Onderweg kunnen er verschillende dingen gebeuren waardoor je het doel niet bereikt. Of je bereikt het doel wel, maar dan ben je dus maar voor even gelukkig. Want als je een nieuwe baan hebt en je moet vervolgens een presentatie voor je nieuwe team geven, dan ben je misschien weer heel zenuwachtig. Dan wil je iedere keer maar dat doel bereiken en ga je continu door. Dat zie ik veel mensen doen. En dat is het maakbare geluk. Terwijl als je geluk definieert op het leven naar je waarden en als je je leven inricht volgens wat voor jou betekenisvol is, kun je geluk ervaren. Ongeacht de externe omstandigheden.”
Mariska Fissette deelt waardevolle tips voor het bereiken van een betekenisvol leven en een gezonde werk-privébalans:
Bewuste keuzes: neem de tijd om bewuste keuzes te maken die overeenkomen met je waarden, zelfs als dit betekent dat je uit je comfortzone moet stappen.
Kleine stappen: veranderingen hoeven niet altijd groots te zijn. Zelfs kleine stappen kunnen leiden tot een betekenisvoller leven.
Omgaan met onzekerheid: leer omgaan met oncomfortabele gedachten en gevoelens die verandering met zich meebrengt. Wees niet bang voor het onbekende.
Reflectie: neem regelmatig de tijd om in te checken bij jezelf en te evalueren of je nog steeds leeft volgens je waarden. Zorg ervoor dat je jezelf niet voorbij rent.
Zelfliefde: prioriteer zelfliefde en zelfzorg. Geef jezelf toestemming om nee te zeggen tegen verzoeken van anderen en tijd te reserveren voor jezelf.
Bewuste emoties: sta jezelf toe om emoties te voelen en omarm ze zonder oordeel. Emoties zijn een natuurlijk onderdeel van het leven.
Balans vinden: zoek een balans tussen werk en privé die voor jou werkt. Dit kan variëren afhankelijk van je waarden en levensfase.
Mariska’s verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe het mogelijk is om je eigen weg te banen, te leven naar je waarden en een betekenisvolle connectie tussen werk en vrije tijd te creëren. Dat geluk niet afhankelijk is van externe omstandigheden, maar voortkomt uit het bewust kiezen voor een leven dat voor ons betekenisvol is. “Bewust kiezen is key. En dat kan voor iedereen anders zijn. Handel ook naar je gevoel en niet omdat iedereen het zo doet. Of omdat het zo hoort. En maak iedere keer weer opnieuw de balans op of dat wat je doet nog bij je past.”