Artikel
1 sep '22
1 september '22
5 min

Help mijn baas is een eikel!

Heeft jouw baas oog voor wie je bent, over het algemeen een goed humeur en is ie nog competent en rechtvaardig ook? Congrats! Besef je wat een mazzelaar je bent en klik dit artikel vooral weer weg. Maar is jouw baas echt een enorme eikel dan kan dat jouw werkgeluk compleet om zeep helpen. Lees dan vooral even verder over hoe je met deze stommeling om kunt gaan.

Bazenstress

Jouw baas is misschien wispelturig, onbetrouwbaar of volslagen onmenselijk, heeft altijd wat te zeuren, bekt je af, zet je voor schut waar jouw complete team bij is of scheldt je uit. Wat het ook is wat die gast doet, jouw werkgeluk lijdt eronder. En niet zo zuinig ook. Wanneer jouw baas met vakantie is kun je even bijkomen en heb je zelfs weer plezier in je werk. Maar dat is maar van korte duur. Zodra je baas er weer is sta jij weer stijf van de stress. Als je te lang met deze bazenstress blijft lopen dan loop je het risico op een burn-out.

Vechten of vluchten

Om de relatie tussen jou en je vervelende baas te verbeteren en je te beschermen tegen barre omstandigheden, is het in elk geval belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Ben je mentaal sterk, dan kun je er net wat beter mee omgaan. Sta je al best stevig maar is jouw baas gewoon too much? Eigenlijk heb je dan maar twee opties. En eigenlijk is het niet eens eerlijk. Want omdat jouw baas er een zooitje van maakt moet jij je gedrag aanpassen of het veld ruimen. Vechten of vluchten. In de vechtmodus kun de volgende dingen doen:

  1. Verdiep je in je baas en in jezelf.
    Misschien even doorbijten want als je baas echt een hork is dan wil je je waarschijnlijk helemaal niet in hem/haar verdiepen. Maar kun je er achter komen waarom je baas zich zo gedraagt? Heeft ie zelf überhaupt door dat ie zich gedraagt als een eikel? En zijn er dingen die jij doet die de hork in hem/haar kunnen triggeren? 
  2. Maak een soort gebruiksaanwijzing voor je baas.
    Als je een beetje door hebt hoe jouw baas in elkaar zit en wat triggert, dan kun je daar ook wat op inspelen. Door een soort gebruiksaanwijzing te maken krijg je voor jezelf structuur in hoe om te gaan met die vervelende baas.
  3. Stel je professioneel op en houd je hoofd koel.
    Want wanneer jij je netjes gedraagt kan jouw gedrag in elk geval niet tegen je gebruikt worden. Werk aan jezelf om kalm te kunnen blijven en je waardigheid te behouden, ongeacht wat jouw baas doet.
  4. Communiceer duidelijk en assertief, bewaak je grenzen.
    Het is moeilijk om een vervelende baas aan te spreken, maar doe je dat niet, dan is de kans op verbetering nihil. Bedenk van tevoren wat je wil zeggen. Vraag je baas om een afspraak in te plannen om te praten en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en eventueel zelfs bewijsmateriaal hebt. Goede voorbeelden geven van de keren dat je gefrustreerd was over jouw situatie helpt ook. Houd wel je hoofd koel en blijf netjes. Als je het gevoel krijgt dat je zo boos wordt dat je iets gaat zeggen waar je spijt van krijgt, excuseer jezelf dan, ga even weg en kom erop terug als jij daar weer klaar voor bent.
  5. Maak een plan B.
    Wat als vluchten straks de enige optie is? Hoe pak je dat dan aan? Update eventueel alvast je cv (lees hier hoe je een knaller van een cv maakt) en kijk vooral rond naar vacatures. Don’t shoot the messenger maar de kans is aanwezig dat jij het veld moet ruimen om nog een beetje mentaal oké te blijven.
  6. Zoek op tijd hulp.
    Elke werknemer heeft recht op toegang tot een vertrouwenspersoon. Schakel deze ook vooral in.

Kies je ervoor om de strijd aan te gaan met je vervelende baas dan kan het dus alsnog zo zijn dat je aan het kortste eind trekt. Zou niet moeten natuurlijk maar het kan je helaas toch echt gebeuren. Het gevecht aangaan kost je energie en of het je wat oplevert dat moet je nog maar afwachten. Het is dus echt een keuze: vechten of vluchten. En soms volgen vechten en vluchten elkaar helaas op. Het gevecht is dan niet helemaal voor niets geweest want je kunt in elk geval zeggen dat jij er alles aan hebt gedaan om de situatie te verbeteren.

Vluchten naar een nieuwe baan kan je enorm opluchten. Door die knoop door te hakken kun je die eikel van een baas achter je laten en kun je weer zijn wie je bent. Hou je vooral aan dat idee vast. Vluchten is in zo’n situatie niet voor mietjes. Het toont juist dat je zo sterk bent om voor jezelf te kiezen.

Hulptroepen

Richard Maun ontleedt in zijn boek de persoonlijkheidstypen van slechte bazen en biedt praktische tips om de alledaagse confrontaties met het monster op kantoor te overleven. Als je de dierlijke aard herkent die schuilgaat onder dat bedrieglijk professionele uiterlijk, dan ben je beter gewapend en leer je boven de kantoorjungle uit te stijgen. Een aanrader dus voor wie een eikel van een baas heeft. Ik ga me nog even gelukkig prijzen met mijn baas.

Miranda de Ruijter
Redacteur
Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep