Een scheiding brengt grote gevolgen met zich mee. Op allerlei vlakken, zoals praktisch, emotioneel, psychisch en lichamelijk is de impact te merken. Als je dan aan het wankelen gaat en je werk steeds minder goed lukt, ben je dan ziek of heb je gewoon wat hulp nodig?
Uit onderzoek blijkt dat (echt)scheiding en verzuim sterk met elkaar verbonden zijn. Meer dan 20% van de mensen in het proces van scheiden geven binnen een jaar aan met burn-out klachten rond te lopen. Als je dan bedenkt dat er ongeveer 130.000 werknemers in scheiding liggen, is de kans groot dat je dit ook zo ervaart.
En gelijk ontstaat er een probleem in deze beeldvorming. Want wat is een burn-out? Laten we de officiële definitie van overspannenheid en burn-out erbij pakken, volgens het NHG (standaarden voor huisartsen):
Overspanning (surmenage). Hierbij moet iemand voldoen aan de volgende vier criteria:
Burn-out. Dit is een ernstige vorm van overspanning waarbij voldaan wordt aan de volgende drie criteria:
Of je nu overspannen bent of een burn-out hebt, beiden zijn natuurlijk verschrikkelijk om mee te maken. En het stukje vóór een overspanning, is ook al heftig. Helaas laat onderzoek dus zien dat dit regelmatig gebeurt tijdens een scheiding. De meeste mensen merken dat ze door de scheiding minder focus en energie hebben op hun werk. Wat ze normaal kunnen, lukt niet meer. We zien dat er meer fouten gemaakt worden. Soms zijn er periodes op een dag waarop iemand eigenlijk alleen maar voor zich uit staart en er niks meer uit handen komt.
Veel mensen gaan dan voor hulp naar de huisarts. Deze verwijst door naar de praktijkondersteuner. Vervolgens komt er vaak een verwijzing naar een therapeut. De vraag is of dit altijd logisch is. Ben je gebaat bij therapie? Dan zeker doen. Of gaat het jou beter helpen als iemand je helpt de berg in stukken te hakken en met elk stuk slim aan de slag te gaan? Iets zoeken dat aansluit bij jouw situatie helpt jou natuurlijk het best.
Nieuw in de keuzes van begeleiding is het inzetten van een Expert Scheiding in combinatie met verzuimpreventie. Er zijn een aantal coaches in Nederland die hierin gespecialiseerd zijn. De Werk&Scheiding aanpak is er één van en is in 2014 ontstaan vanuit mijn eigen ervaring met mijn scheiding.
De berg die ik toen ervaarde, zorgde voor een overweldigend gevoel. Ik ben in een maand 5 kilo afgevallen, sliep slecht, had een groot deel van de week barstende hoofdpijn en merkte de gevolgen in mijn werk. Ik was niet in staat om te doen waar ik normaal mijn hand niet voor omdraaide. Maar ik was niet op zoek naar therapie. Ik wilde geholpen worden de chaos in kaart te brengen. Iemand die mij inzicht gaf in hoe ik energie kon opbouwen en mij in actie kon zetten de goede stappen te nemen.
De begeleiding van iemand in scheiding heeft, volgens mij, als doel snel grip en positief momentum te creëren. In korte tijd zou je moeten zeggen: “Top, dank je wel voor de inzichten en begeleiding. Ik kan het nu weer zelf. Ik sta weer stevig in mijn schoenen.”
Zo’n Scheidingscoach Verzuimpreventie helpt je de enorme berg in overzichtelijke stukken te hakken. Bij elk deel kijk je samen hoe deze slim aan te pakken. Maak dan vooral gebruik van wat jij al weet en kan. Er zijn altijd al genoeg positieve ervaringen en kennis aanwezig om vanuit te vertrekken.
Natuurlijk moet je wel zelf aan de bak. Van de tekentafel naar het doen. Want alleen vanuit doen kun je snel stappen maken. Je zult merken dat dit in korte tijd een positief effect heeft op de energie en focus op jouw werk. En je werk is extra belangrijk op dit moment.
Jouw werk is dé stabiele factor in een periode waarin het stormt. Het geeft je structuur, salaris, collega’s om mee te praten, afleiding en nog veel meer. Uit onderzoek is gebleken dat je werk zelfs verzuim helpt voorkomen. Logisch als je bedenkt wat thuiszitten met je doet. Je hebt niks om handen. De muren komen in korte tijd op je af en je werk stapelt zich ondertussen maar op. Je komt slechter terug dan je weggegaan bent.
Hou dit anker, wat je werk is, sterk. Kun je je voorstellen hoe jouw scheidingsproces verloopt als je overspannen bent of zelfs met een burn-out zou komen te zitten? Voorkomen is beter dan genezen. Zo simpel is het. Actie in de tent!
Yorick Saeijs is eigenaar en ontwikkelaar van Werk&Scheiding. Met zijn uitgebreide kennis op zowel pedagogisch, zakelijk als ook het gebied van scheiding heeft hij een positief effect op duurzame gedragsverandering bij de cliënt en organisatie.