Artikel
1 jun '23
1 juni '23
7 min

Introvert en extravert: samen schitteren op de werkvloer

Introvert en extravert, ze liggen mijlenver uit elkaar. Ze zijn als yin en yang totaal tegenovergesteld, maar beide persoonlijkheden zijn nodig. Wat zijn precies de verschillen? En hoe uit het zich op de werkvloer? Kortom: alles wat je wil weten over deze persoonlijkheidstypes.

Introvert versus extravert, in het kort

Een introvert laadt op door alleen te zijn, terwijl een extravert juist energie krijgt van andere mensen. Een extravert gaat eerder op zoek naar prikkels van buitenaf, terwijl een introvert juist tijd nodig heeft om alle binnengekomen prikkels in een prikkelarme omgeving te verwerken. Bij voorkeur dus alleen.

Maar er valt nog veel meer te vertellen over deze twee persoonlijkheidstypes. Lees alles over de extravert en de introvert.

Wat is een extravert?

Als je zoekt op ‘extravert’ kom je al snel uit bij: gericht op de buitenwereld, energie krijgen van gezelschap, spraakzaam, spontaan, levendig en open. Extraverte mensen staan op feestjes graag in het middelpunt en leggen makkelijk contact.

Extraverten zijn volgens sommige sociaalpsychologische studies gelukkiger en hebben meer zelfvertrouwen dan introverten. Een reden hiervoor kan zijn dat in de westerse wereld extraversie wordt gezien als een positieve of zelfs wenselijke eigenschap.

Waar zijn extraverte mensen goed in?

De extravert is van nature goed in op de voorgrond treden, presenteren en van zich afbijten. Uit onderzoek blijkt ook dat extraverte personen wat vaker positieve emoties voelen. Je zit als extravert dus vaak wat lekkerder in je vel dan de gemiddelde introvert. Omdat je makkelijker van je afbijt kom je ook makkelijker voor jezelf op en ben je lekker jezelf. Authentiek dus. In vergaderingen doe je het ook goed omdat je geen moeite hebt om hardop te denken.

Uit onderzoek blijkt dat extraverte mensen op de werkvloer:

  • resultaat gedreven zijn;
  • makkelijker positief blijven;
  • erg sociaal zijn;
  • goede beoordelingen krijgen.

Het vierde punt roept waarschijnlijk wel wat vragen op. De belangrijkste reden dat extraverte mensen over het algemeen makkelijker een goede beoordeling krijgen, is dat ze eigenschappen hebben waardoor ze gezien worden. Ze spreken zich makkelijker uit over wat ze graag anders zouden zien.

De nadelen van extravert zijn

Het is niet een en al feest om extravert te zijn. Er zijn een paar kanttekeningen. Of beter gezegd: dingen om rekening mee te houden als je écht extravert bent.

  • Alleen zijn vind je lastig, waardoor ontspannen soms moeilijk is;
  • Omdat je van nature de aandacht ‘opeist’ kunnen mensen zich aan je storen;
  • Écht luisteren naar anderen kan lastig zijn.

Niet dat er iets mis is met je of dat dit ‘fout’ is aan een extravert. Maar al met al, goed om dit van jezelf te weten als je extravert bent.

Wat is een introvert?

Er bestaan nogal wat vooroordelen over de introvert. Zo zouden ze niet sociaal zijn, verlegen, saai, een muurbloempje zelfs. Even voor de duidelijkheid: dat zijn ze niet!

Introvert zijn betekent vooral dat je het nodig hebt om af en toe alleen te zijn om op te laden. Je wil je graag goed voorbereiden. Vooraf anticiperen op dingen die mis kunnen gaan. Doe je dit, dan kun je er met vertrouwen staan. Een introvert heeft echt wel een mening, maar omdat je deze eerst weloverwogen wil formuleren komt het soms anders over. Als je als introvert eenmaal je mening geeft, weet je ook zeker dat alle beren op de weg geschoten zijn.

De eigenschappen van een introvert zijn in onze samenleving net zo hard nodig als die van een extravert. Denk aan bedachtzaamheid, observatievermogen, analytische blik, een rustige houding, helicopterview en bescheidenheid. Als introvert mag je dus best wat meer uitkomen voor je voorkeuren en je minder conformeren aan de extraverte norm. Je bent iemand die denkt voordat hij/zij praat en die zich oplaadt door alleen te zijn. Op het werk doe je graag klussen waarbij je flink de diepte in kan. En dat is hartstikke waardevol.

De nadelen van introvert zijn

Voor een introvert kan het negatieve stigma dat aan het woord hangt, lastig zijn. We werken in drukke kantoortuinen en brainstormen in grote groepen. Dat vinden we ‘normaal’. Maar het is niet iets waar een introvert blij van wordt. De eigenschappen van een introvert zijn juist het slecht kunnen concentreren in die drukke kantoortuinen, graag goed kunnen voorbereiden en tijd nodig hebben om je mening te formuleren. Als introvert kan het lastig zijn om je goed te laten zien op het werk. Je roept niet zomaar iets tijdens vergaderingen en hebt een hekel aan koetjes en kalfjes. (Dat soort gesprekken bedoel ik natuurlijk. Met de dieren op zich heb je vast geen moeite.)

Waar zijn introverte mensen goed in?

Introverten hebben meer succes in academische beroepen dan een extravert. Een introvert is goed in zelfreflectie, kan zich lang op één onderwerp focussen en rondt daardoor grote projecten makkelijk af. En vaak zijn ze nog hartstikke creatief ook.

Onderzoek naar brainstormen toont dat mensen in hun eentje meer en betere ideeën krijgen dan in groepen. En alleen aan de slag gaan, dat doen introverten nou net het liefst. Geen wonder dat de meest doordachte voorstellen vaker van een introvert komen. En omdat ze goed doordacht te werk gaan, maken ze ook nog eens weinig fouten.

Ander brein

Extravert gedrag aannemen, dat kan. Maar daadwerkelijk extravert worden, dat lukt nooit helemaal. Want introverte en extraverte mensen verschillen niet alleen in gedrag van elkaar, ook hun brein werkt anders.

Het introverte brein is actiever dan dat van extraverten. Niet alleen bij moeilijke taken, maar zelfs als ze rustig met een cappuccino in de zon zitten. Verder verschillen ze wat betreft de hersengebieden waar de meeste activiteit te zien is. Bij introverte mensen is dat in de delen in het brein die met leren, plannen en problemen oplossen te maken hebben. Extraverten hebben meer activiteit in de zintuiglijke gebieden, de gebieden die betrokken zijn bij verwerking van emotionele en sensorische prikkels. Die zijn dus duidelijk meer met hun omgeving bezig, terwijl introverten meer in hun hoofd zitten. Ook het gebied waar wat we willen zeggen, omgezet wordt in spreektaal, is bij introverten actiever dan bij extraverten.

Als het van nature al zo druk is in hun hoofd, is het geen wonder dat introverten snel het gevoel hebben te veel prikkels van buitenaf te krijgen. Met als gevolg dat ze zich even terugtrekken om op te laden. Ze hebben genoeg aan zichzelf.

Introversie en extraversie zijn voor 40 à 50 procent erfelijk bepaald. Het gevolg: we kunnen er niet zoveel aan veranderen. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat slechts kleine verschuivingen mogelijk zijn.

Het is dus een slecht idee om je in bochten te wringen om je persoonlijkheid aan te passen. En hoe je brein functioneert, daar heb je bar weinig invloed op. In plaats daarvan kun je beter goed voor jezelf nagaan hoe je in elkaar zit. Ben je een rasechte introvert? Laat dan je baas en je collega’s weten dat jij niet het type bent dat het hardste schreeuwt tijdens een vergadering. Dus klikte je op dit artikel om erachter te komen welke eigenschappen je ‘moet’ hebben? Helaas.. 

Het goede nieuws

De gemiddelde persoon heeft zowel introverte als extraverte eigenschappen. Ook is er een wisselwerking met andere persoonlijkheidskenmerken van de Big Five: emotionele stabiliteit, zorgvuldigheid, vriendelijkheid, openheid en extraversie. Dat maakt ieder mens een unieke mix van eigenschappen en neigingen; daarom is er maar één iemand zoals jij.

Sommige mensen zijn niet uitgesproken introvert, maar ook niet extravert. Zij worden ambivert genoemd. De ambiverten kunnen zich zowel in groepen als in hun eentje goed handhaven, zonder dat hun spanningsniveau naar boven of beneden piekt.

Een ambivert is een beetje van beide. Iemand van wie de persoonlijkheid zowel introverte als extraverte kenmerken bezit en die, afhankelijk van stemming, context en doelen voor één van beide houdingen kiest. Introversie en extraversie zijn twee uitersten. Een ambivert combineert ze.

Uit onderzoek van werk&geluk blijkt dat 31% van de respondenten zichzelf als introvert ziet en 17% als extravert. De overige 52% zit er tussenin en ziet zichzelf als ambivert.

Samenwerking van een introvert met een extravert

Het kan een waar dreamteam zijn. Een introvert en een extravert bij elkaar. Mits je een beetje rekening houdt met hoe jijzelf én de ander in elkaar zitten. Een introvert kan plannen goed overzien en is standvastig. Als je dit combineert met de actiegerichtheid en de communicatieskills van de extravert, dan heb je een perfecte combi te pakken!

Miranda de Ruijter
Redacteur
Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep