Een baan voor het leven bestaat niet meer. We jobhoppen – zeker aan het begin van onze carrière – wat af. Daarnaast hebben we ook steeds vaker meerdere banen tegelijkertijd. Of we zijn parttime ondernemer naast onze baan in loondienst. Is het verstandig om meerdere banen te combineren? In dit artikel delen we tips van ervaringsdeskundigen en leggen we uit waar je (financieel) op moet letten als je twee (of meer) banen hebt.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2022 832 duizend mensen een tweede baan naast hun hoofdbaan hadden. Dat is 8,7 procent van alle werkenden. Daarnaast is de combinatie van een baan als werknemer en een baan als zzp’er de laatste jaren in opkomst, waarbij het werk als zzp’er de bijbaan is. Van de vaste werknemers met een bijbaan had 43 procent een tweede baan als zzp’er. Uit onderzoek onder lezers van werk&geluk blijkt dat 29 procent een baan in loondienst combineert met het ondernemerschap. Slechts 5 procent heeft meerdere banen in loondienst.
Er worden diverse redenen genoemd waarom mensen meerdere banen hebben. Afwisseling staat met stip op nummer één. “In mijn geval was het een bewuste keuze: naast wat ik al jaren in loondienst deed, heb ik ook een eigen bedrijf. Het verbreedt mijn horizon en is een heerlijke vorm van ‘een leven lang leren’”, zegt Adriana (57 jaar). Dat zegt ook Barbara (52 jaar) die drie banen met elkaar combineert. In loondienst als frontoffice medewerker bij een Thermen, als zzp’er en in loondienst als trouwambtenaar én regelmatig staat ze voor een fashionmerk op markten en beurzen. “Ik hou van de afwisseling van deze banen, dáár haal ik energie uit en het maakt me blij. Altijd heb ik meerdere banen tegelijk gehad. Een week hetzelfde doen is echt niets voor mij.” Ook Anita (52 jaar) combineert twee banen met elkaar. 16 uur per week werkt ze als administratief medewerker/preventiemedewerker bij een metaalbewerkingsbedrijf en de overige 24 uur als office manager bij een bedrijf in verkoop/verhuur en reparatie van bouwmaterieel en bouwkranen. “Het is leuk en uitdagend om bij twee totaal verschillende bedrijven te werken. Daarnaast kan ik de ervaring die ik bij de ene werkgever opdoe ook weer toepassen bij de andere werkgever.”
Naast deze voordelen, zijn er ook nadelen aan het hebben van twee banen. Barbara: “In de zomerperiode zijn er veel huwelijken en is het erg druk. Deze werkzaamheden moet ik goed plannen met mijn baan in loondienst. Soms komt alles tegelijk, dan maak ik het mezelf wel eens moeilijk. Het zijn volle weken en is het flink aanpoten.” Anita kan geen nadelen opnoemen. Toch neemt ze binnenkort wel afscheid bij beide werkgevers om met een nieuwe baan als office manager aan de slag te gaan. “Ik ga 4 dagen werken en daarnaast nog een deeltijd hbo opleiding volgen.”
Het is een veelgehoord fabeltje dat je minder van je inkomen overhoudt als je meerdere banen hebt. Dat lijkt alleen zo doordat je de loonheffingskorting maar bij één werkgever kunt toepassen. Door het wegvallen van de loonheffingskorting lijkt het of je meer belasting moet betalen bij je andere baan. Maar voor de berekening van de hoeveelheid belasting die je moet betalen, kijkt de Belastingdienst naar de hoogte van je totale (jaar)inkomen. Het aantal banen dat je hebt is daarvoor niet relevant.
In principe zit er geen limiet aan hoeveel je mag bijverdienen als zzp’er. Maar het inkomen dat je hiermee extra verdient, wordt wel opgeteld bij je inkomen uit je baan in loondienst. Over dat totaalbedrag betaal je inkomstenbelasting. Mogelijk kun je profiteren van de ondernemersaftrek. Hiervoor moet je wel minimaal 1.225 uur per jaar voor je bedrijf werken. Ook kun je misschien wel kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Hiervoor kom je in aanmerking als je per kalenderjaar een omzet van niet meer dan € 20.000 hebt. Dan betaal je minder of helemaal geen btw.
Bekijk dit stappenplan als je van plan bent om een eigen bedrijf te starten naast je baan in loondienst.
Jouw werkgever kan je niet zomaar verbieden om naast je baan voor anderen, in loondienst of als ondernemer, te werken (het nevenwerkzaamhedenbeding). Dit kan hij alleen doen als hij hiervoor een aantoonbare reden heeft. Wel is het verstandig om je andere activiteiten en plannen met je werkgever te bespreken. Zeker als je in dezelfde branche of met dezelfde doelgroep gaat werken. Bovendien wil je ook een goede relatie met je huidige werkgever behouden.