Artikel
11 sep '23
11 september '23
4 min

Niet alles hoeft een 10 te zijn: zo ga je om met mindere dagen

Iedereen heeft wel eens dagen die tegenzitten of waarop er dingen gebeuren waar je niet blij mee bent. Dit is heel normaal en hoort erbij. Het kan zelfs nuttig zijn om af en toe een mindere dag te hebben omdat het kan dienen als een herinnering aan wat je belangrijk vindt en waardeert in het leven. Mindere dagen kunnen ook gezien worden als momenten van reflectie. Maar wat kun je doen om door die mindere dagen heen te komen? De Junior Consultants (studenten) van Sociaal Innovatiecentrum Werkgeluk, onderdeel van Fontys Hogescholen, zetten een aantal tips voor je op een rij.

1. Focus op belonend werk

Richt je aandacht op taken die je voldoening en plezier geven. Door je te concentreren op werkzaamheden die je als waardevol en bevredigend beschouwt, kun je je stemming verbeteren en meer voldoening uit je dag halen.

2. Neem tijd voor je passie

Reserveer tijd in je agenda om je bezig te houden met activiteiten waar je gepassioneerd over bent. Dit kan iets creatiefs zijn, een hobby of een sport die je graag beoefent. Het uitoefenen van je passie kan je helpen om je gedachten te verzetten en positieve energie te krijgen.

3. Laat een slecht moment geen slechte dag worden

Het is normaal om af en toe tegenslagen te ervaren, maar probeer te voorkomen dat een slecht moment uitgroeit tot een slechte dag. Accepteer de situatie zoals die is en probeer je te richten op positieve aspecten in je leven. Bedenk dat een slechte dag niet betekent dat álles fout gaat.

4. Ga even naar buiten voor frisse lucht

Een korte wandeling in de buitenlucht kan wonderen doen voor je gemoedstoestand. Frisse lucht en een verandering van omgeving kunnen je helpen om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen.

5. Neem een rustmomentje voor jezelf

Neem bewust een moment voor jezelf waarin je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Dit kan bijvoorbeeld een meditatiesessie zijn, het luisteren naar rustgevende muziek of het lezen van een boek. Het nemen van een rustmoment kan je helpen om de chaos je hoofd te kalmeren en stress te verminderen.

6. Belang van sporten

Sporten heeft niet alleen positieve effecten op je fysieke gezondheid, maar ook op je mentale gesteldheid. Het kan je fitter en gelukkiger maken en bijdragen aan een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Sporten kan dienen als een uitlaatklep na een zware dag of als een bron van energie.

7. De rustgevende kracht van de natuur

De natuur heeft een rustgevende invloed op je mentale welzijn. Het biedt een gevoel van kalmte en ontspanning, helpt bij het verminderen van stress en bevordert fysieke activiteit. Door tijd door te brengen in de natuur kun je profiteren van de positieve effecten van de omgeving op je geestelijke gesteldheid.

8. Het belang van sociaal contact

Het afspreken met vrienden speelt een essentiële rol bij het ervaren van veiligheid, steun en liefde. Sociale interactie met vrienden zorgt voor plezier en stressvermindering. Steun ontvangen en geven binnen vriendschappen draagt bij aan jouw welzijn.

9. Dankbaarheid tonen

Dankbaarheid tonen heeft positieve effecten op het ervaren van positieve emoties en gevoelens. Je kunt dankbaarheid uiten door bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bij te houden of dankbaarheid te tonen door middel van bedankjes of bedankbrieven te schrijven. Schrijf om te beginnen eens drie dingen op waar je dankbaar voor bent.

10. De invloed van muziek

Muziek heeft invloed op het mentale welzijn. Het kan bepaalde emoties oproepen en positieve impact hebben op je gemoedstoestand. Muziek kan je weer laten lachen en zo je mentale welzijn op een positieve manier beïnvloeden.

Herinner jezelf er ook vooral aan dat mindere dagen maar tijdelijk zijn. This too shall pass.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Junior Consultants (studenten) van het Sociaal Innovatiecentrum Werkgeluk.

Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep