Ga je al langere tijd niet met plezier naar je werk? Heb je het idee dat je uitgegroeid bent in jouw vakgebied? Mis je voldoening in je werk? Of biedt jouw vakgebied gewoonweg niet genoeg werkgelegenheid meer? Dan kan het tijd zijn voor een drastische verandering van werk. Inclusief omscholing. Bij drastische veranderingen is het natuurlijk handig om te weten waar je aan begint en wat er mogelijk is. Denk aan eventueel te ontvangen subsidies en hoe groot de baangarantie is na je omscholing. Met dit artikel weet jij waar je aan toe bent en of omscholing iets voor jou is.
Omscholing verwijst naar het leren van een ander beroep. Niet te verwarren met bijscholing, dat is namelijk het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden die passen bij je huidige beroep. Omscholen betekent niet altijd voltijd studeren, je kunt ook kiezen voor een ander traject, zoals een deeltijdopleiding of een cursus.
Omscholing biedt je veel extra kansen. Uiteraard gaat er een hele nieuwe arbeidsmarkt voor je open. Maar er is meer.
Kans op werk vergroten
Omscholen is een goede manier om jouw carrièremogelijkheden te verbreden. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden en dat kan helpen om jouw kans op werk te vergroten. Bijvoorbeeld als jouw huidige baan geen baanzekerheid biedt of als jouw vakgebied minder werkgelegenheid heeft dan je zou willen. In veel sectoren zijn zogenoemde krapteberoepen waar veel kansen liggen voor werkzoekenden, mits je de juiste scholing hebt.
Een beter salaris
Ook je salarisvooruitzichten kunnen zomaar enorm veranderen door omscholing.
Jezelf uitdagen
Omscholen kan je weer nieuwe energie geven. De routine waar je lichtelijk in vastgeroest zit, maakt plaats voor nieuwe uitdagingen en het ontdekken van nieuwe interesses.
Betekenisvol werk
Wellicht ben je ooit in je huidige baan gerold maar voelt het niet (meer) zo betekenisvol. Kies dan nu voor werk waar je echt blij van wordt en wat je betekenisvol vindt.
Pure noodzaak
Met technologische vooruitgang veranderen veel beroepen. Omscholen kan voor sommige functies dan ook noodzakelijk zijn.
Een weloverwogen carrièreswitch kan dus een slimme keuze zijn voor jouw toekomst. Het biedt nieuwe carrièremogelijkheden, flexibiliteit, persoonlijke groei, toekomstbestendigheid en misschien zelfs passie. Of je nu richting de veertig gaat of de vijftig nadert, omscholing biedt kansen voor iedereen. Zeker op de huidige arbeidsmarkt.
Verschillende situaties vragen om verschillende omscholingstrajecten. Waar de één een goed gevulde spaarpot heeft en daar met gemak de complete omscholing van kan betalen, is dat voor een ander toch wat lastiger of zelfs compleet onmogelijk. Financiële ondersteuning voor jouw traject is dan wel prettig. Of misschien durf je de stap pas aan als jouw omscholing met een baangarantie komt. Deze omscholingsopties zijn er:
Omscholing met baangarantie
Verschillende opleidingsinstituten bieden trajecten waarbij je niet alleen de benodigde vaardigheden leert, maar ook verzekerd bent van een baan na afronding. Er zijn ook trajecten die specifiek gericht zijn op 50-plussers, met gegarandeerde baanmogelijkheden.
Zorg en onderwijs
De zorgsector heeft een groeiende behoefte aan arbeidskrachten. Er zijn daarom speciale omscholingsprogramma’s beschikbaar richting deze sector. Dit geldt ook voor het onderwijs. Denk aan zijinstroom.
Werken en leren
Combineer omscholing met een betaalde baan, zodat je praktijkervaring opdoet terwijl je leert maar ook gewoon de rekeningen kunt betalen.
Financiële ondersteuning
Er bestaan kosteloze omscholingskansen, waardoor het financieel haalbaar wordt om de schoolbanken op te zoeken. Kun je deze niet vinden voor jouw gewenste omscholing? Het UWV biedt in sommige gevallen financiële ondersteuning en begeleiding aan .
De beslissing dat je gaat omscholen komt niet uit de lucht vallen. En wat je dan wil gaan doen al helemaal niet. Met deze praktische stappen begin je zo soepel mogelijk aan jouw omscholingstraject.
Kies een carrière die past bij jouw vaardigheden, interesses en waarden
Om te beginnen is het natuurlijk handig om te weten wat jouw sterke punten en interesses zijn. Ontdek wat je echt leuk vindt en waar je passie ligt. Verken je opties. Er zijn wellicht meer beroepen dan je zou denken, die overeenkomen met je interesses.
Onderzoek
Neem de tijd om de verschillende opties te onderzoeken. Hierbij kan het nuttig zijn om met mensen te praten die werkzaam zijn in het vakgebied van jouw interesse. Zoek online naar informatie over de vereiste vaardigheden, opleidingen en salarisvooruitzichten. Bekijk ook waar de vraag naar personeel groot is.
Bepaal je koers
Wanneer je een duidelijk beeld hebt van welke kant je op wil, kun je beginnen met het plannen van jouw opleiding of traject. Kies een omscholingstraject dat past bij jouw doelen en levensfase. Hierbij is het natuurlijk handig om rekening te houden met de duur, de kosten en de financieringsmogelijkheden van de opleiding.
Onderzoek financieringsopties, zoals subsidies, leningen of programma’s met salarisopties, studieleningen, beurzen en belastingvoordelen. Let op de voorwaarden en de kosten die verbonden zijn aan deze financieringsmogelijkheden.
Netwerken
Bouw contacten op in je nieuwe vakgebied om je kansen op werk te vergroten. Dat kan om te beginnen al via LinkedIn.
Zet door
Omscholing kan uitdagend zijn, een dosis doorzettingsvermogen of iemand die je een duwtje in de rug geeft in pittige tijden is geen overbodige luxe. Houd je doel voor ogen.