Een nieuwe baan scoren is geen kwestie van geluk. Want met de juiste voorbereiding, kun je de kans om de functie van je dromen te bemachtigen behoorlijk vergroten. Maar hoe pak je dit aan?
Er zijn zoveel verschillende dingen om rekening mee te houden. Je moet je cv binnenstebuiten keren, want ook details van werkzaamheden die je jaren geleden hebt gedaan kunnen onderwerp van gesprek worden. Verder is het verstandig zoveel mogelijk informatie in te winnen over je potentiële job, de organisatie en toekomstige collega’s. Kritische vragen wil je natuurlijk zo goed mogelijk beantwoorden en dat vereist ook tijd en oefening. Op de dag zelf wil je op tijd voor je sollicitatiegesprek aanwezig zijn. En er ook nog eens tot in de puntjes verzorgd uitzien. Kortom: je wilt dat alles perfect verloopt. Daarom bespreken we hier wat erbij komt kijken als je je op een sollicitatiegesprek voorbereidt. Onze tips maken het proces overzichtelijk en geven je een extra steuntje in de rug. Zet ‘m op, carrièretijger!
Omdat sollicitaties bij uiteenlopende organisaties en met verschillende gesprekspartners plaatsvinden, is er altijd wel een verrassingselement. Je kunt het verloop van het gesprek niet 100% beïnvloeden, maar je kunt wel degelijk jouw eigen bijdrage zo goed mogelijk aansturen. Een sollicitatiegesprek voorbereiden geeft je de gerustheid dat je jouw aandeel op orde hebt. Zo kun je zelfverzekerd, geïnteresseerd en geëngageerd op het gesprek verschijnen.
Onze tips:
Verder zijn er een aantal standaard vragen waarvan je er zeker een paar kunt verwachten bij jouw aanstaande sollicitatiegesprek. Heel handig dus om deze bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek door te nemen en een passend antwoord te formuleren.
Wat kun je me over jezelf vertellen?
Zo’n algemene vraag, maar niet als je je bewust blijft van de context. Je bent bij dit gesprek om te solliciteren op een baan, dus leg in het antwoord op deze vraag de nadruk op jouw professionele zelf. Vertel hoe je loopbaan eruit ziet en hoe je terecht bent gekomen op de plek waar je nu zit. Helemaal mooi is als je ervaringen kunt opnoemen en interesses die aansluiten bij de functie waarvoor je solliciteert. Als je wilt, vertel je ook enkele persoonlijke details, zoals je leeftijd, of je een partner hebt, kinderen en waar je woont.
Wat is je grootste kracht?
Vertel waarom jij geschikt bent voor deze functie aan de hand van concrete voorbeelden. Overweeg ook wat jou bijzonder maakt. Meerdere mensen zijn stressbestendig, een kei in programmeren of klantvriendelijk. Maar welke eigenschappen heb jij die jou uniek maken en zelfs onmisbaar voor jouw toekomstige werkgever? Zorg ervoor dat je jezelf met dit antwoord onderscheidt van andere kandidaten.
Er zijn ook enkele vaardigheden die voor deze functie een vereiste zijn. Vergeet dit niet te benoemen. Misschien is het voor jou heel voordehandliggend dat je deze skills in huis hebt, toch is het handig om ze te benadrukken als sterke kwaliteiten.
Wat is je grootste zwakte?
Ga niet op zoek naar zwaktes in je persoonlijkheid, daar draait deze vraag niet om. Houd de focus op jouw professionele skills en mogelijke gebreken. Misschien zijn er vaardigheden die je nog kunt verbeteren? En eventueel ben je daar al mee bezig. Het is vooral goed om zwaktes te noemen waar je al aan werkt. Dan toon je meteen dat je proactief bent en in je persoonlijke ontwikkeling investeert.
Waarom ben je geïnteresseerd in deze functie?
Benoem wat je aantrekkelijk vindt aan deze baan, maar ook wat je aanspreekt aan de organisatie. Toon je enthousiasme en praat vrijuit over alle voordelen die deze functie in jouw ogen te bieden heeft.
Waarom moeten we jou aannemen?
Hier benoem je jouw krachten, maar dit keer toegespitst op de vraag die vanuit de organisatie is ontstaan met deze vacature. Bedenk ook hier hoe je aan het profiel kunt voldoen waar de organisatie naar op zoek is. En tegelijkertijd hoe je jezelf van andere kandidaten kunt onderscheiden
Waarom wil je jouw huidige baan verlaten?
Wat de reden ook mag zijn, zorg ervoor dat je antwoord een positieve nasmaak heeft. Je gesprekspartner kent jouw situatie niet en als je je negatief uitlaat over je werkgever, zegt dit meer iets over jou dan over je werkgever. Richt je blik op de toekomst en zeg dat je kansen ziet voor jezelf in deze nieuwe functie. Kansen die je in je huidige baan niet zou krijgen.
Wat zijn je salarisverwachtingen?
Probeer een salarisindicatie te ontfutselen alvorens je antwoord geeft. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Wat voor salaris biedt u voor iemand met mijn achtergrond?”. Ook handig is te onderzoeken wat de tarieven zijn en dit aan te geven in het gesprek: “Het salaris voor deze functie varieert van xx tot xx euro per maand. Gezien mijn ervaring verwacht ik xx te verdienen.
Je sollicitatiegesprek voorbereiden is echt het halve werk. Dus neem ons artikel door, overweeg je antwoorden, oefen het gesprek met een vriend of vriendin en je bent klaargestoomd voor je volgende sollicitatie.