Column
27 jul '22
27 juli '22
4 min

Test je werkgeluk

De vakantieperiode is altijd een ideaal moment om de balans op te maken over allerlei vlakken in je leven. Ook op het gebied van werk. Kun je je talenten benutten in je baan, is er voldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen, ervaar je voldoende autonomie? Vragen die je jezelf kunt stellen om te checken hoe het staat met jouw werkgeluk.

Maar eerst: waarom zou je eigenlijk aan je werkgeluk werken? Wat levert het je op?

Als je werkgeluk ervaart, dan is de kans heel groot dat je met een glimlach en enthousiast aan het werk bent. Dat je je betrokken voelt en bevlogen je vak uitoefent. En dat je er nog niet over peinst om van baan te wisselen, ondanks de schreeuw van veel werkgevers om goede mensen en de berg aan vacatures in ons land op dit moment. Kortom, dat je in een flow zit en aan alles merkt dat je op de goede plek zit.

Benieuwd hoe jij jouw werkgeluk kunt testen?

Komt ‘ie. In alle onderzoeken naar werkgeluk blijkt telkens weer dat er 9 elementen bepalend zijn voor werkgeluk:

  1. Jezelf zijn – zijn wie je in essentie bent, niet op je tenen hoeven lopen of maskers op moeten zetten om te voldoen aan dat wat er van je verwacht wordt (of aan wat je denkt dat er van je verwacht wordt).
  2. Je talenten inzetten – doen waar je goed in bent
  3. Jezelf ontwikkelen – als mens en als professional
  4. Dromen en passies kunnen volgen – je bezig kunnen houden met onderwerpen die je interesseren en werk doen dat je helpt je dromen waar te maken.
  5. Betrokken zijn bij belangrijke beslissingen – invloed kunnen uitoefenen op zaken die voor jou belangrijk zijn.
  6. Eigen doelen stellen – ruimte hebben om je werk naar eigen inzichten in te delen en autonomie ervaren.
  7. Betekenisvolle werkcontacten hebben – een goed contact met collega’s staat bij veel mensen op nummer 1 als dé belangrijkste werkgelukfactor.
  8. Een goed inkomen – geld is een bepaalde vorm van waardering en daarnaast voor sommigen tevens een belangrijke werkgelukfactor.
  9. Bijdragen aan het creëren van iets waardevols – bijdragen aan iets wat groter is dan jezelf, zinvol bezig zijn en van betekenis zijn.

Wat voor de een belangrijk is, hoeft dat niet voor een ander te zijn. Ook de praktische invulling ervan kan verschillen. Zo verstaat de één bijvoorbeeld onder ‘betekenisvolle werkcontacten’ inhoudelijk diepgaande gesprekken over werkonderwerpen terwijl de ander juist behoefte heeft aan gezellige praat bij het koffieapparaat.

En nu aan de slag

Pak pen en papier en schrijf aan de linkerkant, onder elkaar, de 9 werkgelukfactoren op. Bepaal vervolgens hoe belangrijk iedere factor voor je is door achter iedere factor een cijfer tussen 1 en 9 te noteren. Een 1 staat voor ‘helemaal niet belangrijk’ en een 9 voor ‘erg belangrijk’. Het gaat daarbij niet om hoe het nu is maar hoe het in jouw ideale wereld is. Daarbij mag je meerdere factoren dezelfde cijfers geven. Je hoeft dus niet 1 t/m 9 te verdelen.

Schrijf vervolgens boven aan deze rij cijfers het woord ‘ideaal’. Maak nu een volgende kolom met als kopje ‘nu’. Je raadt het waarschijnlijk al: noteer hier voor iedere factor hoe het er op dit moment in jouw huidige werk mee gesteld is.

En maak nu de balans op. Wat merk je op? Zijn er factoren waarop je wens en je huidige situatie (nagenoeg) gelijk zijn? Zijn er opvallende verschillen? Zijn er factoren waar je mee aan de slag moet? Welke factoren mag je meer koesteren en dankbaar voor zijn? En tot slot: welke acties ga je nu, of op zijn minst na je vakantie, nemen om dichter bij je werkgeluk te komen? En wie of wat heb je daarbij nodig?

Heb een goede zomer en op naar nog meer werkgeluk!

Over Myriam de Roo

Myriam de Roo coacht vanuit haar bedrijf De Gelukkige Professional al meer dan 25 jaar professionals die op een kruispunt in hun loopbaan staan waarbij de focus op het vergroten van werkgeluk ligt. Met veel energie, humor en scherpte brengt ze haar coachees in beweging en helpt ze ze de gewenste verandering door te maken. Vaak is dit een combinatie van persoonlijke ontwikkeling en een gedegen loopbaanonderzoek. Met altijd de wens om authentieker, autonomer en arbeidsmarktfit in het leven te kunnen staan.

Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep