Artikel
8 aug '23
8 augustus '23
3 min

Van toxische cultuur tot nul autonomie: 6 factoren die bijdragen aan werkongeluk

Wat maakt nou dat je bij de ene werkgever op maandagochtend fluitend naar het werk gaat en bij de ander je het liefst iedere dag ziekmeldt? Dat kan zitten in tal van factoren waar je soms maar weinig invloed op hebt. Van onderstaande zaken zul je in ieder geval niet enthousiast worden. 6 factoren die bijdragen aan werkongeluk.

1. Een toxische cultuur

Een werkcultuur waarin bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt zonder dat er iets tegen wordt gedaan. Een sfeer waarin niemand elkaar vertrouwt. Een cultuur waarin iedere vijf minuten dat je eerder het kantoor verlaat wordt bevraagd. Een plek waar fouten maken wordt bestraft. Of een cultuur waar alles draait om geld en de menselijkheid totaal is verdwenen. Zoveel bedrijven, zoveel culturen. Maar sommige bedrijfsculturen zijn ronduit giftig en halen eigenlijk alleen maar het slechtste in jou en je collega’s naar boven. Eén woord: wegwezen.

2. Geen fijne collega’s

Collega’s hebben een enorme invloed op je werkgeluk. Hoe leuk je baan ook is, als je met niemand overweg kunt zul je vroeg of laat weg willen. Wellicht heb je collega’s die in een hele andere levensfase zitten dan jij, en die je daardoor vrij weinig te melden hebt. Maar het kan natuurlijk ook erger. Collega’s met wie je om de haverklap in de clinch ligt, collega’s die achter je rug om roddelen, collega’s die niet met je meewerken, maar die je juist tegenwerken en ga zo maar door. Aan jou of je je laat wegjagen of niet.

3. Weinig of geen verantwoordelijkheid of autonomie

Ken je dat? Je manager bepaalt alle kaders waarin je moet opereren, iedere afwijking moet je navragen en je krijgt geen enkele mogelijkheid voor een eigen creatieve invulling van je functie. Je kunt veel meer dan je manager je laat doen en dat is zonde van jouw creativiteit en hersencapaciteit. Je verantwoordelijkheden worden tot een minimum beperkt, met als gevolg dat je functie op die manier onder je niveau raakt en verveling op de loer ligt. Boring..!

4. Weinig of geen afwisseling in werkzaamheden

Het nadeel van grote organisaties? Dat de afwisseling in werkzaamheden en verantwoordelijkheden steeds kleiner wordt. Hoe groter de organisatie, hoe kleiner stukje van de totale core business jij mag uitvoeren of managen. Dit kan zelfs zo erg worden dat je werk totaal platgeslagen wordt en jij iedere dag hetzelfde trucje zit uit te voeren. Hoe fijn grote organisaties ook zijn qua arbeidsvoorwaarden, niet iedereen wordt blij van de werkzaamheden bij een dergelijk bedrijf.

5. De onmogelijkheid tot zelfontplooiing

Je weet dat je meer kunt dan je nu doet. Je hebt zoveel creatieve ideeën maar geen haan die ernaar kraait. Ook een opleiding of cursus volgen onder de baas z’n tijd en op zijn of haar kosten is moeilijk, moeilijk, moeilijk. Zonde, want talent moet benut worden én de kans is groot dat je hierdoor sneller afhaakt bij dit bedrijf.

6. Een onvriendelijke werkplek of werkomgeving

Tenslotte speelt ook de werkplek of werkomgeving een rol. Hoe is de woon-werk-reis? Kost dat veel tijd die je een stuk nuttiger kunt besteden? Is het kantoor goed bereikbaar met het openbaar vervoer? En staat het kantoor in een mooie, groene omgeving of op een verlaten industrieterrein zonder gezellige winkeltjes of terrasjes waar je even naartoe kunt in je pauze? En wat dacht je van je werkplek? Een arbo-proof plek met voldoende licht, een fijne stoel en een leuk uitzicht werkt een stuk fijner dan een donker hoekje aan een oud krakkemikkig bureau zonder raam in de buurt. Een goede, betrokken werkgever zorgt voor een fijne werkplek en -omgeving!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.9 / 2. Aantal stemmen 7

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.