Gezien, gehoord én gewaardeerd worden. Het is een basisbehoefte die we allemaal hebben. Ook op je werk is het fijn als een collega je een schouderklopje geeft of dat ene teamlid een leuk kaartje stuurt. Waardering krijgen van je collega's geeft niet alleen je zelfvertrouwen een instant boost, maar ook je prestaties. Toch is het niet altijd eenvoudig om de ander een goed gevoel te geven. Want waar de één blij wordt van een complimentje, vindt de ander het fijner om geholpen te worden. Inspiratie nodig? Jessica Kruijsen- van Etten, werkgelukdeskundige bij het HappinessBureau, helpt je op weg.
Verdient iemand een compliment? Of vind je de persoonlijkheid van je collega simpelweg tof? Zeg het gewoon! Ben je meer een schrijver? Een appje, mail of kaart spreekt ook boekdelen. Denk niet: wie ben ik nou om mijn collega een kaartje te sturen? Of: dat moet mijn leidinggevende maar doen… Het heeft zeker een positief effect wanneer werknemers elkaar onderling meer complimenteren.
Je hebt die ene collega misschien al 100 complimentjes gegeven. Toch lijkt het iedere keer niet aan te komen. Dat is niet zo gek. Iedereen heeft namelijk een andere voorkeursstijl voor waardering. Misschien voelt diegene zich meer gezien en gehoord wanneer je tijd met elkaar doorbrengt. Samen lunchen of borrelen op de vrijdagmiddag is dan een uitstekende blijk van waardering.
Zie je dat iemand het onwijs druk heeft en wel wat hulp kan gebruiken? Help hem of haar dan een handje. Wanneer iemand door de bomen het bos niet meer ziet, is die hulp meer dan welkom. Hoe fijn is het als je weet dat je je collega om hulp kunt vragen als het allemaal even te veel is?
En dan bedoel ik geen standaard kerstpakket, maar een persoonlijk presentje. Je moet er aandacht aan besteden. Is die ene collega net moeder geworden? Stuur een luiertaart! Of is er iemand jarig, net getrouwd, ziek óf al 25 jaar in dienst? Dat zijn dé momenten om je waardering naar elkaar uit te spreken in de vorm van een cadeautje. Uiteraard: het hoeven geen grote en dure presentjes te zijn, zolang het maar een persoonlijke touch heeft. Overigens heeft de blijk van waardering door de brievenbus dankzij corona een boost gekregen. Logisch ook, want tijd met elkaar doorbrengen en een fysieke aanraking zat er even niet in.
Sommige mensen hebben een voorkeur voor fysieke aanraking als blijk van waardering. Denk aan een schouderklopje, een high five of een knuffel. Dat ene schouderklopje kan iemand veel (zelf)vertrouwen geven.
Door je waardering te tonen voor je collega’s (op wat voor manier dan ook), zorg je er samen voor dat je meer werkgeluk ervaart.