Interview
29 aug '23
29 augustus '23
3 min

Waarom blijven mensen te lang (werk)ongelukkig?

Je bent niet meer gelukkig op je werk. Tóch praat je jezelf elke keer weer aan om te blijven. Want je hebt een goed salaris, een vast contract en leuke collega’s. Waarom medewerkers zo lang ongelukkig blijven ‘plakken’? Dat onderzocht organisatiepsycholoog dr. Merel T. Feenstra-Verschure.

Ook al liggen de banen tegenwoordig voor het oprapen, toch zit twintig procent van de medewerkers volgens het promotieonderzoek van Merel ‘opgesloten in hun baan’. “Veel mensen zijn bang voor het onbekende en klampen zich vast aan het oude vertrouwde. Met alle gevolgen van dien.”

Het allergrootste risico dat je loopt, als je te lang opgesloten zit in je baan, is belanden in een burn-out. “Dat overkomt een derde. Je kunt dus letterlijk ziek worden van je omgeving. Dat kan komen door een onprettige sfeer binnen het team, een werkcultuur die niet meer bij je past, een organisatieverandering waar jij niet achterstaat of het gevoel dat je te weinig waardering krijgt.”

Toch negeren veel mensen deze gevoelens of hebben ze niet door dat hun dit overkomt. Merel merkt op dat veel medewerkers enerzijds goed weten dat ze niet meer (werk)gelukkig zijn, maar anderzijds niet direct bezig zijn met het verlaten van hun baan. “Ze bevinden zich in een tweestrijd waar ze zelf niet zo makkelijk uitkomen.”

Medewerkers in hun kracht zetten

Leidinggevenden spelen hierin volgens Merel een belangrijke rol. “Hun taak is zorgen dat medewerkers in hun kracht staan. Maar niet iedereen heeft door dat ze niet op hun plek zitten. Het is daarom aan een leidinggevende om in te prikken bij medewerkers en goede gesprekken te voeren.” En als medewerkers wél kunnen en durven aan te geven wat hen dwars zit, dan is het volgens Merel ook belangrijk dat diegene geholpen wordt gelukkiger te zijn. “Ook al betekent dat dat een organisatie die persoon moet laten gaan.”

Ben jij zelf diegene die werkongelukkig is? Merel: “Praat dan met je leidinggevende of een (loopbaan)coach die je kan helpen onderzoeken waar je energie van krijgt en wat je mist in je huidige baan of het bedrijf waar je werkt. Daarbij hoop ik natuurlijk dat je werkgever je hierin ondersteunt. Want die wil – als het goed is – maar één ding: dat medewerkers gelukkig zijn.” Krijg je die steun niet? “Kies dan voor een andere organisatie waar dit onderwerp besproken kan worden en vooral géén taboe is.”

Aandacht

Opgesloten zitten in je baan is overigens geen nieuw probleem. Wat wel nieuw is? “Dat er tegenwoordig aandacht voor is in de media en op HR-afdelingen. Door de jaren heen sprak ik met veel mensen over dit onderwerp. Iedereen wist precies waar ik het over had, herkende zich hierin of kende wel iemand die dit ervaarde. Maar niemand wist wat daar dan precies achter zat en wat je eraan moet doen. Reden genoeg voor mij om hier onderzoek naar te doen en de praktijk in te adviseren.”

Weten hoe hiermee om te gaan is super urgent, benadrukt Merel. “Het is voor geen enkele partij voordelig als iemand opgesloten zit in een baan. Zowel voor de medewerker, als de leidinggevende en werkgever niet. De eerste stap is daarom dat iedereen zich bewust is van dit fenomeen.”

Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep