Artikel
22 aug '23
22 augustus '23
5 min

Weer gelukkig worden in je werk: hoe doe je dat?

Je zit in een dip op je werk. Je vindt je werkzaamheden dodelijk saai of je vindt dat je een zogenoemde ‘bullshitbaan’ hebt. Je hebt niets met je collega’s. Het kantinevoedsel is niet te eten. Of je salaris te laag en de werkdruk te hoog. Wat de reden ook is: hoe kun je weer gelukkig worden in je werk?

Nu kun je natuurlijk ontslag nemen zodra je merkt dat je niet (meer) gelukkig bent in je huidige baan. Maar newsflash: nergens is het perfect. Grote kans dus dat je er ergens anders na een paar maanden of een paar jaar ook weer de brui aan wilt geven.

Gelukkig worden in je huidige baan

Kijk dus eerst hoe je weer gelukkig kunt worden in je huidige baan. Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op hoe leuk jouw baan is. Arbeidspsycholoog Peter Warr en journalist Guy Clapperton schreven samen het boek The joy of work? waarin ze twaalf factoren benoemen die samen het meest bepalend zijn voor hoe happy iemand zich voelt op het werk. Deze top 12 is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur. De bedoeling is dat je je baan voor iedere factor een rapportcijfer geeft.

Geluksfactoren

De 12 factoren die voor werk(on)geluk zorgen zijn:

  1. Heb je voldoende in te brengen over hoe je werkdag eruitziet?
  2. Kun je in je werk gebruikmaken van je sterke kanten? Of leer je nieuwe vaardigheden verwerven?
  3. Heb je voldoende uitdaging in je werk, maar is het werk ook weer niet té uitdagend en lastig?
  4. Biedt je werk voldoende afwisseling, maar ook weer niet té veel afwisseling waardoor het stress oplevert?
  5. Weet je wat er van je wordt verwacht en krijg je regelmatig feedback?
  6. Spreek je genoeg collega’s en/of klanten en zijn die interacties plezierig?
  7. Heb je een fijn salaris? (Let op: als je een bepaald welstandsniveau hebt bereikt, maakt meer inkomen je niet nóg gelukkiger.)
  8. Werk je in een veilige en plezierige werkomgeving?
  9. Hoe kijken andere mensen tegen je baan aan? In hoeverre draagt je baan bij aan het geluk van anderen? En tot slot: in hoeverre past je baan bij wie je bent?
  10. Kan je baas goed leidinggeven, structuur bieden, taken toewijzen op een prettige manier? Is hij of zij bezorgd over je welzijn, luistert hij naar suggesties, geeft-ie complimenten en trekt hij niemand voor?
  11. Heb je goede toekomstperspectieven in je werk als het gaat om baanzekerheid en kunnen groeien?
  12. Behandelt de organisatie jou en anderen eerlijk en speelt er geen discriminatie op de werkvloer? Maakt het bedrijf goede producten of levert het goede diensten?

Heb je alle punten een rapportcijfer gegeven? Dan weet je precies op welke factoren jouw baan een voldoende of een onvoldoende scoort. Bedenk ook voor jezelf welke factoren je het belangrijkst vindt. Heeft je baan onvoldoendes gescoord op die factoren? Dan weet je dat daar jouw ‘ongeluk’ in zit.

Wat kun je zelf doen?

Vervolgens is de vraag: kun je zelf aan de punten die je belangrijk vindt maar een onvoldoende scoren, iets doen? Stel dat je salaris belangrijk vindt, maar het is toch echt te laag. Je kunt je baan opzeggen, maar misschien zit er wel een prima salarisverhoging in. Ga in gesprek! Is het contact met je collega’s niet gezellig genoeg? Grote kans dat hier heus nog wat aan te doen valt. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige vrijdagmiddagborrel, maak wat vaker bewust een kletspraatje en kijk hoe jullie dichter bij elkaar kunnen komen. Is je werk niet afwisselend genoeg? Wellicht kun je het hier met je manager over hebben en kunnen er wat taken anders verdeeld worden binnen het team. Kortom: neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk en doe er ook zélf alles aan om het weer naar je zin te hebben.

Een nieuwe baan

Heb je er alles aan gedaan om je weer blij te voelen tussen 9 en 5 maar kom je nog steeds op maandagochtend jankend je bed uit? Dan wordt het tijd om andere maatregelen te nemen. Allereerst is het dus belangrijk om goed te weten wat jou gelukkig maakt in je werk. Als je dit niet voor jezelf helder hebt, zul je bij de volgende baan na vijf weken weer je ontslagbrief willen indienen. Weet je niet goed wat jou gelukkig maakt, neem dan een loopbaancoach of psycholoog in de hand die jou hierbij kan helpen. Dit is namelijk de belangrijkste stap!

Ben je erachter wat je gelukkig maakt, wees dan kritisch tijdens je sollicitatiegesprekken. Vraag tijdens het gesprek specifiek naar zaken die belangrijk zijn voor jouw werkgeluk. Neem geen genoegen met ‘over een halfjaar kunnen we nog eens kijken naar je salaris’ of ‘het thuiswerkbeleid is nog niet helemaal rond’. Vind jij collega’s en werksfeer belangrijk? Vraag dan bijvoorbeeld of je een dagje kan meelopen om de sfeer zélf te proeven. Kortom, neem controle over jouw werkgeluk.

Het goede nieuws? Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt sta jij aan zet. Grote kans dat jouw eisen en voorwaarden (gedeeltelijk) ingewilligd worden als de nood om een nieuwe collega maar hoog genoeg is.

Veel (werk)geluk!

Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep