Artikel
9 mrt '23
9 maart '23
9 min

Welk geldtype (of combinatie van) ben jij?

Geld. Het is niet altijd het meest gezellige onderwerp om over te praten. Maar op dit moment gaat het er steeds vaker over. En dan vooral over hoe je geld kunt besparen. Door jouw geldtype, jouw relatie met geld, te begrijpen, kun je bewuster keuzes maken en beter omgaan met geld.

Iedereen heeft acht geldtypen in zich. Hierbij overheerst het ene geldtype en is het andere ergens in je kleine teen verstopt, maar je hebt ze allemaal in je. Welk type bij jou overheerst, kan op het ene of andere moment zomaar anders zijn. De acht geldtypen zijn gebaseerd op de persoonlijkheidsarchetypen van Carl Jung. Hij ging ervanuit dat je persoonlijkheid vastligt, maar dat is bij de geldtypen niet zo. De geldtypen staan dus ook niet voor wie je bent, maar wel voor hoe je, op dit moment, met geld omgaat. Door inzicht te krijgen in jouw geldtypen, kun je aanpassingen doen en groeien naar een geldtype dat beter past bij het leven dat je wil. Als jij groeit, dan groeien de geldtypen mee.

Dit zijn de 8 geldtypen

Van de acht typen, die we hieronder beschrijven, zul je niet álles van één type herkennen. En je gaat bij verschillende typen íets van herkenning terugvinden. We hebben namelijk allemaal een eigen, unieke combinatie.

1. De struisvogel
Een struisvogel staat erom bekend zijn kop in het zand te steken. Het uit de weg gaan van alles wat te maken heeft met Excelbestanden, cijfers, kleine lettertjes, overeenkomsten en besluiten nemen. De struisvogel voelt zich al snel overweldigd door financiële informatie en schiet dan in de stress. Ze hechten meer waarde aan de mening van een ander dan aan die van zichzelf omdat dat veiliger voelt, maar ook omdat een struisvogel zich onzeker voelt over de eigen kennis en kunde.

Struisvogels zijn een tikkeltje naïef. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het is wel onhandig in combinatie met geldzaken. Ze gaan ervan uit dat iedereen het beste met ze voorheeft, maar zo werkt de wereld helaas niet. Struisvogels zijn hierdoor gevoeliger voor oplichting. De uitdaging voor de Struisvogel is dan ook: begrijpen dat iedereen een eigenbelang heeft en je kennis vergroten. Vertrouwen op jezelf. Je angst overwinnen door te leren omgaan met geld. Stap voor stap.

2. Het slachtoffer
Het slachtoffer lijkt op de struisvogel maar met één groot verschil: het slachtoffer vindt dat hij of zij recht heeft op van alles. Denk hierbij aan compensatie voor leed uit het verleden. Financiële tegenslag ligt nooit aan het slachtoffer zelf en dus, uiteraard, altijd bij een ander. Die moet het dan ook maar oplossen.

Het slachtoffer is goed in anderen iets laten doen of regelen waar het slachtoffer zelf geen zin in heeft. Als dat niet gebeurt, wordt er een arsenaal aan emoties uit de kast getrokken. Je herkent het slachtoffer in jezelf als je vaak een ander de schuld geeft, omdat het leven niet loopt zoals jij vindt dat het moet lopen.

Wil je uit de slachtofferrol dan is het belangrijk om aan de slag te gaan met oude wonden en het verleden langzaam los te laten.

3. De held
De held is bijna overal goed in. Regelen, samenwerken, projecten opzetten en ga zo maar door. De held is degene die we inschakelen als we iets voor elkaar moeten krijgen.

Als je veel held in je hebt dan geeft het je een kick als je financieel de boel goed geregeld hebt. Sparen, beleggen, investeren en denken aan je pensioen is voor jou appeltje eitje. Een held staat open voor ideeën van anderen, maar vertrouwt eerst op zichzelf. Eindeloos wikken en wegen past totaal niet bij een held. Snelle beslissingen op basis van instinct, de juiste informatie en de mensen om zich heen, dat kun je verwachten van een held. Uiteraard wordt er gewerkt met plannen voor zowel de korte als de lange termijn. Dromen omtoveren in plannen en die ook echt uitvoeren zodat je het leven leidt dat bij jou past.

4. De Sint-Bernard
De Sint-Bernard is druk, druk, druk. Met zorgen voor anderen. Als je aan een Sint-Bernard vraagt: ‘waar heb jij behoefte aan?’, dan is de kans groot dat twee verdwaasde ogen je aankijken. Een Sint-Bernard heeft werkelijk geen idee.

In financieel opzicht betekent dit dat de Sint-Bernard meer geld uitgeeft aan anderen dan aan zichzelf. Stel dat je kind of een vriend(in) schulden heeft, dan sta je als Sint-Bernard meteen te trappelen om te redden. Ook al gaat je spaarpot eraan.

Dit gebeurt allemaal niet geheel belangeloos. Je wil graag waardering voor wat je doet. Maar die krijg je vaak niet en dan voel je je in de steek gelaten. En als iemand iets terug wil doen voor jou, dan vind je dat lastig. Een compliment ontvangen is al lastig, laat staan hulp aannemen als je zelf ergens tegenaan loopt. Je hebt hoge verwachtingen van jezelf en anderen. Anderen voldoen daar meestal niet aan.

De Sint-Bernard is perfectionistisch en geeft graag tijd en geld aan anderen. En dat is niet erg zolang het niet ten koste gaat van jezelf. Op standje ontvangen staan zou je verder brengen. Daarom is het voor de Sint-Bernard belangrijk om meer aandacht te geven aan de eigenschappen van de Magiër (geldtype nummer 8).

5. De waaghals
De kansen vliegen de waaghals om de oren en die grijpen ze ook met beide handen aan. Dat komt omdat ze geen last hebben van angst. Een waaghals heeft een neus voor meevallers en neemt graag risico’s. Dat gaat vaak goed, en soms ook niet zo goed. Financiële blunders zijn vaak te herleiden naar impulsieve beslissingen en vergeten de kleine lettertjes te lezen. Optimisme, ongeacht de omstandigheden. De focus ligt op het nu, zonder na te denken over de toekomst. Pensioen is ongeveer het laatste waar een waaghals mee bezig is. 

Waaghalzen lijken wat op de held en komen altijd weer op hun pootjes terecht. Ze laten zich niet snel uit het veld slaan. Maar een waaghals zet gerust al zijn geld in op een cryptomunt, terwijl een held zijn vermogen altijd zal spreiden over verschillende soorten aandelen. Beter laat je de waaghals niet in zijn eentje belangrijke financiële beslissingen nemen.

Het gebrek aan oog voor detail is een grote valkuil voor de waaghals. Net als structurele zelfoverschatting. De Waaghals verdient in een handomdraai bakken met geld, maar is het ook zo weer kwijt. Gewoon omdat ‘ie niet oplet. Duidelijk dus waar de les van de waaghals ligt.

6. De creatieveling
De creatieveling bewandelt een spiritueel, creatief en vaak artistiek pad. Denk bijvoorbeeld aan kunstenaars en yogajuffen. Een creatieveling vindt het vaak moeilijk om in deze materiële wereld te leven en heeft een haat-liefdeverhouding met geld. Natuurlijk geeft geld vrijheid, maar het gaat niet samen met creatief zijn. Tenminste, dat is hoe de creatieveling het ziet.

Van alle geldtypen heeft de creatieveling de moeilijkste verhouding met geld. De grootste angst van de creatieveling is dat hij zijn ziel moet verkopen om geld te verdienen. Veel creatievelingen geloven dat geld een slechte invloed heeft, dat het niet spiritueel is. Zolang de creatieveling vasthoudt aan deze overtuiging, kan die wel fluiten naar een fijne geldstroom.

De uitdaging is om de materiële wereld te omarmen en te integreren met de niet-materiële wereld. Je kunt ook én creatief zijn én daarmee je geld verdienen.

7. De controlfreak
In de kern zijn alle controlfreaks bang om iets te verliezen. Zichzelf, hun partner, werk of geld. Om die angst de baas te blijven proberen ze de situatie naar hun hand te zetten. De controlfreak gebruikt geld om zich veilig te voelen. En daar zijn ze goed in. Je komt weinig controlfreaks tegen die op een houtje bijten. Maar het is puur schijnveiligheid. Daarom is een controlfreak nooit echt relaxt. Als je een miljoen op de bank hebt staan, dan kun je dat geld ook weer verliezen.

Eigenlijk zijn het een soort doorgeslagen helden. Er staat bij alles het woordje ‘te’ voor. Bijvoorbeeld te zuinig zijn. Voor een controlfreak is het aan te raden om het woordje ‘te’ wat te minderen. Al zal dat niet van de één op de andere dag lukken, maar dat hoeft ook niet.

8. De magiër
De magiër gaat ervan uit onderdeel te zijn van een groter geheel. Door te leven naar de universele wetten kan de magiër manifesteren en de werkelijkheid transformeren. Alles wat je aandacht geeft groeit.

Een magiër is altijd bezig met de vraag: wat kan er wel? Als iets niet lukt zoekt de magiër de oorzaak in het denken en voelen. Dus als je gaat onderhandelen, dat je dan niet alleen dénkt dat je uurloon klopt, maar dat je dat ook voelt. Als je stiekem niet gelooft dat je dat bedrag waard bent, dan krijg je het ook niet.

Magiërs steken veel energie in zelfontwikkeling. Door hun flinke dosis zelfkennis hebben ze vrede met hun eigen geschiedenis. Ze kiezen voor vertrouwen in plaats van angst, voor harmonie in plaats van chaos.

Wat is de perfecte combinatie van geldtypen?

De meest krachtige geldtypen zijn de held en de magiër. Voeg daar een beetje creatieveling aan toe, en je zit perfect. Als je naar de geldtypen kijkt, kun je ze op allerlei gebieden in je leven zien. Als het gaat over je geldleven, dus: je inkomsten, uitgaven, sparen, beleggen, wel of niet lenen, je korte- en langetermijnkeuzes, dan wil je dat je financiële beslissingen worden genomen in samenspraak met de held, de magiër en de creatieveling. Voor een beetje avontuur en optimisme mag de waaghals best meedoen, maar alleen als de financiën klip en klaar zijn.

Wat is jouw volgende stap?

Het geldtype dat nu bij jou overheerst, is je beginpunt van waaruit je kunt groeien. Door je persoonlijke verhaal te begrijpen, jouw verleden achter je huidige geldtype, word jij je bewust van je huidige patronen die je ervan weerhouden om de relatie met geld te hebben die je graag wil.

Als je jouw geldtypen eenmaal doorhebt, dan kun je ervoor kiezen om je aandacht te verschuiven naar een ander geldtype, dat beter voor je zorgt. Je zit dus niet de rest van je leven aan hetzelfde geldtype vast. De geldtypen die in je zitten laten je zien welke geldpatronen en gewoonten je hebt opgebouwd. Je bent namelijk geen geldtype, je gedraagt je als een geldtype. Kies er bijvoorbeeld voor om je meer te richten op de held in jezelf, door meer aandacht te besteden aan je geldzaken. Je kunt ook je magiër-eigenschappen versterken, zodat je meer leert vertrouwen op jezelf.

Bron: Eefvanopdorp.nl

Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep