Als jonge, werkende ouder sta je in het spitsuur van je professionele- en privéleven. Voordat je kind ’s ochtends naar de opvang is, heb je er al een halve dag opzitten. Daarnaast krijg je te maken met ziekte waardoor je kind thuis moet blijven. Of heb je gebroken nachten en zie dat maar eens te combineren met werk, afspraken en deadlines. Dat vergt veel energie en een strakke planning. Niet gek dat jij na de komst van je kind tijdelijk, of langer, uit balans bent. Als werkende moeders delen Karlien Verdijk en Monique Engelen van Bureau in Beeld hun tips voor een goede balans tussen werk en ouderschap.
Een hart onder de riem. Jij bent niet de enige die struggelt met het combineren van werk en gezin. De cijfers liegen er namelijk niet om:
Een aantal jaar geleden werden wij voor het eerst moeder. Daardoor weten we als geen ander dat weer aan het werk gaan na de geboorte van je kind stress geeft. Wij wilden én de perfecte moeder zijn én legden in ons werk de lat net zo hoog als voor het moederschap tijdperk. Dat perfectionisme legde enorme druk op onszelf. Tijd om deze stress te verlagen. Hoe we dat deden vatten we samen in de volgende tips.
Tip 1 Goed is goed genoeg
Wanneer je iets perfect wilt doen, heb je je eerste fout al gemaakt. Het is onrealistisch om de perfecte ouder en de perfecte medewerker te willen zijn. Sterker nog: het zorgt voor veel druk. Gooi die onrealistische verwachtingen vooral overboord en geniet er stressvrij van wanneer het in je werk en gezin ‘goed genoeg’ gaat.
Tip 2 Bespreek je takenpakket met je werkgever
40 procent van de vrouwen kiest ervoor om na de komst van haar eerste kind minder te gaan werken. Goed voor de werk-privébalans zou je denken. Tenzij je op je werk alle taken die je voorheen deed nu in minder tijd doet. Ga met je werkgever om tafel en maak duidelijke afspraken over welke werkzaamheden je wel, maar ook welke je niet meer doet.
Als je toch samenzit, bespreek ook hoe je in de toekomst met onverwachte gebeurtenissen in je gezin omgaat. Bijvoorbeeld wanneer je kind ziek is en je geen oppas hebt. En overleg de mogelijkheid om af en toe thuis te werken. Minder reistijd draagt bij aan een betere werk-zorgbalans. In plaats van in de file staan doen we alvast een klusje dat anders na werktijd gedaan moet worden. Yes, extra tijd om met ons kind te knuffelen na werktijd.
Tip 3 Maak afspraken met je partner
Wanneer je de opvoeding met een partner deelt, is het ook slim om hier samen afspraken over te maken. Hoe verdelen jullie de huishoudelijke taken? Wat is jullie plan wanneer je kind ziek wordt? Maar ook, wie is het aanspreekpunt voor de kinderopvang of gastouder? En communiceer dit met hen. Al blijft dit soms nog wel een dingetje in een maatschappij die het beeld heeft dat moeders de zorgende ouder zijn. Ik herinner de school van mijn kinderen bij elk telefoontje er weer aan dat papa als eerste contactpersoon op hun lijst stond.
De beste ouders zijn ouders die goed voor zichzelf zorgen. Ouders die veel stress ervaren, brengen dit onbewust op hun kinderen over. Dit kan ertoe leiden dat je kind ongewenst gedrag vertoont als zeuren, huilen, slecht slapen of niet luisteren. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, merkt je kind dit direct op en verbetert de sfeer in huis.
Tip 4 Neem tijd voor jezelf
Zorg jij goed voor iedereen, behalve voor jezelf? Dat zorgt voor stress en overvraging. Daardoor ben jij niet de energieke en positieve ouder, medewerker en vriendin die je wilt zijn. Hop, hop, stop je schuldgevoelens in de kliko en zet vandaag nog jezelf op nummer 1. Op welke manier kun jij stress verlagen en ruimte in je hoofd krijgen? Door te ontspannen met een boek in bad, of een half uur intensief te sporten? Een ouderwets avondje borrelen met vrienden of een wandeling in het bos? Wat ook bij je past, plan geregeld tijd in voor jezelf. Eet daarbij gezond, beweeg en slaap voldoende. Dat voorkomt uitval op de korte en lange termijn.
Is de agenda van al je gezinsleden bijhouden herkenbaar? Heb jij het overzicht van werk, school, sporten en verjaardagen? Als een echte roostermaker gebruiken wij schema’s, lijstjes en agenda’s om de bezigheden van niet alleen onszelf, maar ook van ons gezin te plannen.
Tip 5 Prioriteer je dag, week en maand
Wat moet er vandaag en wat mag? Pak eens per week de gezinsagenda erbij en bespreek met je partner wat er in de agenda móet en wat er bij mag, op het moment dat het nog past. Een valkuil is om je agenda té vol te plannen. Voor jou als volwassene is het al een opgave om een bomvolle agenda af te kunnen werken. Maar ook voor kinderen zorgt het voor een overload aan prikkels. En dat zie je terug in hun humeur. Het oude, vertrouwde ‘Rust, Ritme en Regelmaat’ zorgt ervoor dat je hetgeen je plant ook met aandacht kunt doen.
Tip 6 Vraag hulp
Vind je dat je alles maar zelf moet kunnen? En is hulp vragen daardoor lastig? Schud dat gevoel van je af. Hulp vragen is heel gezond. Boek de oppas op een dag dat je niet hoeft te werken en plan iets leuks voor jezelf. Je kind wordt goed verzorgd en jij kunt lekker opladen.
Schakel ook hulp in bij het doen van boodschappen (thuis laten bezorgen!), het huishouden of het onderhoud aan je tuin. De tijd die je hiermee wint, besteed je aan jezelf, je werk of gezin. Balans it is.
Over Bureau in Beeld
Karlien Verdijk en Monique Engelen zijn eigenaar van Bureau in Beeld. Zij helpen werkende ouders met balans krijgen en houden bij de combinatie van werk en ouderschap. En ondersteunen organisaties naar een gezinsvriendelijke bedrijfscultuur. Hierdoor vergroten ze de balans, veerkracht en weerbaarheid van werkende ouders en wordt uitval verminderd.