Artikel
8 jun '21
8 juni '21
3 min

Werkdruk en werkstress, wat is het verschil?

Werkdruk en werkstress, twee veelgebruikte termen. En dat is niet zo gek, in Nederland is werkstress namelijk de nummer één beroepsziekte. Jaarlijks lopen zo’n anderhalf miljoen Nederlanders rond met burn-out klachten als gevolg van werkstress. Best verontrustend. Maar is werkstress hetzelfde als hoge werkdruk?

Door de verontrustende cijfers (anderhalf miljoen Nederlanders met burn-out klachten) heeft het begrip werkstress een nogal heftige lading gekregen. Daarnaast wordt het vaak in één adem genoemd met werkdruk. Deels terecht natuurlijk, maar niet helemaal. Om maar meteen to the point te komen: de begrippen werkdruk en werkstress zijn niet hetzelfde.

De definitie van werkdruk

TNO omschrijft werkdruk als: ‘Een situatie waarin een disbalans is ontstaan tussen de eisen van het werk wat betreft inhoud van het werk en de context van het werk, en de mogelijkheden van de werknemer om het werk goed uit te voeren.’ Werkdruk is de mate waarin er druk is om bepaalde taken op tijd af te krijgen, om doelstellingen of deadlines te behalen. Vrij letterlijk dus: de druk die je op je werk ervaart. Een té hoge werkdruk ontstaat pas wanneer je jouw taken of doelen echt niet binnen de beschikbare tijd kunt behalen.

Wanneer verandert werkdruk in werkstress?

Als je te lange tijd last hebt van te hoge werkdruk dan kan werkstress het gevolg zijn. Maar ook een té lage werkdruk kan voor werkstress zorgen. Je vervelen of jezelf nutteloos voelen kan namelijk ook ontzettend veel stress opleveren.

Werkstress is dus vaak een reactie op werkdruk en leidt dan tot gezondheidsklachten. Deze klachten variëren van bijvoorbeeld prikkelbaar zijn, oververmoeidheid en moeite hebben met in slaap komen, tot hyperventilatie en een verhoogde bloeddruk. Uiteindelijk kunnen deze klachten zelfs leiden tot een burn-out.

Maar werkstress hoeft niet per se te ontstaan door (te hoge of te lage) werkdruk. Werkstress kan ook ontstaan door bijvoorbeeld:

  • rolconflicten in je werk;
  • conflicten in je team of met je leidinggevende;
  • pesten op de werkvloer;
  • intimidatie op de werkvloer;
  • agressie op de werkvloer.

Of iemand van de werkdruk ook echt werkstress krijgt is onder andere afhankelijk van je verwerkingsvermogen of belastbaarheid. Daarbij spelen factoren zoals opleiding, sociale vaardigheden en ervaring een rol, maar ook externe oorzaken zoals privéproblemen.

Een beetje werkdruk hoort er natuurlijk gewoon bij, maar ervaar jij echt te hoge of juist te lage werkdruk? Zorg dan om te beginnen dat je een goede werk-privébalans hebt, dat kan je al helpen om werkstress te voorkomen. Maar kaart het vooral ook aan bij je leidinggevende. Want cliché of niet, voorkomen is nog altijd beter dan genezen. En zeg nou zelf.. niemand zit op een bak stress te wachten. Toch?

Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep