Artikel
31 jul '24
31 juli '24
5 min

Zzp’er worden, dit moet je weten

Droom jij van maximale onafhankelijkheid en vrijheid in je werk? Dan heb je vast al eens nagedacht over zzp’er worden. Heb je de stap nog niet durven zetten omdat de moed ergens in je kleine teen zit, of ben je op zoek naar informatie over hoe je zzp’er wordt? Lees dan snel verder!

Wat is een zzp’er?

Om bij het begin te beginnen: een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) is iemand die als onafhankelijk ondernemer werkt. Als zzp’er ben je eigen baas en werk je voor (verschillende) opdrachtgevers. Dit biedt flexibiliteit en vrijheid in je werk. Je kunt je eigen uren bepalen en hebt de mogelijkheid om aan projecten te werken waar je gepassioneerd over bent.

Kan ik zzp’er worden naast een vaste baan?

Jazeker! Veel mensen beginnen als zzp’er terwijl ze nog in loondienst zijn. Het hebben van een vaste baan kan financiële zekerheid bieden terwijl je jouw zzp-activiteiten op je gemak opbouwt. Het is wel belangrijk om rekening te houden met eventuele (contractuele) verplichtingen en mogelijke belangenconflicten. Zorg ervoor dat je de regels en voorschriften van je huidige werkgever begrijpt voordat je als zzp’er aan de slag gaat.

Wat heb je nodig om zzp’er te worden?

Om zzp’er te worden zijn er enkele essentiële dingen nodig. Denk aan:

  • Een ondernemingsplan (niet verplicht maar wel heel erg handig).
  • (Financiële) middelen. Dit kan eigen kapitaal zijn, een lening of een combinatie van beide. Maar misschien heb je met jouw onderneming alleen een laptop nodig.
  • Kennis van wet- en regelgeving. Denk aan belastingen, btw-registratie en eventuele vergunningen die je nodig hebt.
  • Doorzettingsvermogen en discipline. Je bent tenslotte verantwoordelijk voor je eigen productiviteit en deadlines.

Wat zijn de kosten om als zzp’er te starten?

Er komt stiekem best een behoorlijk kostenplaatje kijken bij het starten als zzp’er. We kunnen je natuurlijk geen precies bedrag noemen maar met onderstaande informatie krijg je wel een idee.

Inschrijven
Voor het inschrijven van een eenmanszaak betaal je eenmalig 50 euro inschrijfkosten. Ga je naar een KVK-kantoor? Voor 15 euro extra krijg je direct een uittreksel mee, dat geldt als bewijs van inschrijving.

Uitbesteden van de boekhouding
Is boekhouden niet jouw cup of tea? Dan kun je ervoor kiezen om dit uit te besteden. Dit kost gemiddeld 500 euro per jaar. Een hoop geld, maar zo weet je zeker dat het goed geregeld is en dat je geen fiscale aftrekposten misloopt.

Zakelijke rekening
Niet verplicht, wel handig: een zakelijke bankrekening. Het is de perfecte manier om je zakelijke- en privéfinanciën te scheiden. Heel prettig voor je boekhouding. En een rekeningnummer op naam van je onderneming oogt ook professioneel naar je opdrachtgevers toe. Wat je betaalt voor een zakelijke rekening verschilt per bank, maar voor 7 euro per maand heb je al een zakelijke rekening.

Verzekeringen
Waar jij je als zzp’er voor verzekert bepaal je zelf. De kosten zijn daarom ook erg uiteenlopend. Je kunt je bijvoorbeeld verzekeren voor bedrijfsaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid, rechtsbijstand en arbeidsongeschiktheid.

Digitale middelen
Tegenwoordig kom je natuurlijk nergens zonder een laptop en smartphone. Wat je precies kwijt bent aan digitale middelen hangt echt af van wat je nodig hebt voor jouw beroep. Tip: check bij de Belastingdienst of deze kosten voor jou aftrekbaar zijn. Alle beetjes helpen.

Website
In veel gevallen red je het niet met LinkedIn. Een goede website met huisstijl is dan geen overbodige luxe. Je betaalt standaard voor de domeinregistratie en hosting van je website. Een domeinregistratie kost zo’n 10 euro per jaar. Voor hosting betaal je ongeveer 4 euro per maand. Ben je geen ervaren websitebouwer? Dan kost het je uiteraard meer geld om dit uit te besteden. Een goede huisstijl en logo komen daar nog bovenop. Ben je een beetje handig met Canva of AI dan kun je hier natuurlijk ook zelf mee aan de slag.

Veelgestelde vragen over zzp’er worden

Kan ik als zzp’er werken naast een vaste baan?

Ja, dat kan zeker. Wel is het belangrijk om de regels en voorschriften van je huidige werkgever te begrijpen en eventuele belangenconflicten te vermijden.

Hoeveel belasting moet ik betalen als zzp’er?

Als zzp’er moet je belasting betalen over je winst. Het exacte bedrag hangt af van je inkomen en de geldende belastingtarieven. Het is verstandig om een boekhouder of belastingadviseur te raadplegen om je hierbij te helpen.

Welke rechtsvorm is het beste voor een zzp’er?

De meest gekozen rechtsvorm voor zzp’ers in Nederland is de eenmanszaak. Dit is de eenvoudigste vorm en biedt veel flexibiliteit. Andere rechtsvormen, zoals een besloten vennootschap (BV), kunnen meer geschikt zijn als je bepaalde fiscale of juridische voordelen wil benutten.

Moet ik mezelf verzekeren als zzp’er?

Het is sterk aan te raden om jezelf en je bedrijf te verzekeren. Denk aan aansprakelijkheidsverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en eventueel een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Verzekeringen beschermen je tegen financiële risico’s en onvoorziene gebeurtenissen.

Moet ik een specifieke opleiding hebben om zzp’er te worden?

Er is geen specifieke opleiding nodig om zzp’er te worden. Wat natuurlijk wel belangrijk is, is dat je de juiste vaardigheden en kennis hebt op het gebied waarin je als zzp’er wilt werken.

Miranda de Ruijter
Redacteur
Werk & geluk is een initiatief van Driessen Groep